SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul’daki taksilerde yeni dönem başladı

İstanbul'da ticari taksilerde kullanılabilecek araç listesi UKOME kararıyla güncellendi. Yerlilik şartı değişti, 8 yeni model taksilere eklendi.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2025 18:05
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2025 18:08
Kaynak: Haber Merkezi
hurhaber.com
İstanbul’daki taksilerde yeni dönem başladı

İstanbul’da ticari taksilerde kullanılabilecek araçlar yeniden belirlendi. UKOME toplantısında alınan kararla taksi kullanımında geçerli araç listesi güncellenirken, yerlilik oranı şartı da esnetildi.

Taksiler için araç seçimi artık daha esnek

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, kararın ardından yaptığı açıklamada, C segmenti araçlarda yüzde 50’nin üzerinde yerlilik oranı şartının kaldırıldığını belirtti. Buna göre, artık daha fazla model taksilerde kullanılabilecek.

Yüzde 50’nin altında yerlilik oranına sahip C segmenti araçlarda, ilk alım sıfır kilometre olacak ve her yıl tahakkuk şartıyla maksimum 6 yaşa kadar kullanım izni verilecek.

Yüzde 50’nin üzerinde yerlilik oranına sahip modeller için ise ilk alımda 0-2 yaş sınırı getirildi. Bu araçlar 6. yıldan sonra tahakkuk şartıyla 9 yaşına kadar kullanılabilecek.

Yeni dönemde bu araçlar taksi olabilecek

UKOME kararına göre, aşağıdaki sekiz model İstanbul’da ticari taksi olarak kullanılabilecek:

Fiat Egea

Toyota Corolla (Sedan / Benzin, Hibrit)

Renault Megane (Sedan)

Citroen C4X

Ford Focus (Sedan)

Skoda Octavia

Bu listeyle birlikte İstanbul’daki taksilerde hem farklı araç seçenekleri sunulabilecek hem de filonun yenilenmesi kolaylaşacak. Özellikle hibrit motor seçeneğine sahip Toyota Corolla gibi modellerin tercih edilmesi, çevreci ulaşım hedefleri açısından da önem taşıyor.

Sektör temsilcilerinden olumlu tepki

Yeni düzenlemeye dair sektör temsilcilerinden gelen ilk tepkiler genellikle olumlu. Daha fazla model seçeneği sayesinde hem taksi esnafının mali yükü azalacak hem de vatandaşlar daha konforlu araçlarla seyahat edebilecek.

Ancak bazı esnaf grupları, yaş sınırları ve tahakkuk süreçlerinin denetimle daha şeffaf hale getirilmesi gerektiğini savunuyor. Yeni kararların sahada uygulanabilirliği önümüzdeki aylarda daha net ortaya çıkacak.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.