SON DAKİKA
Hava Durumu

Deprem senaryosu netleşti: İlk müdahale günler sürebilir

İBB İtfaiye Başkanı Albayrak, İstanbul’da büyük bir deprem durumunda ilk 2-3 gün müdahale edilemeyeceğini, personel sayısının yetersiz olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2025 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2025 18:23
Kaynak: Haber Merkezi
hurhaber.com
Deprem senaryosu netleşti: İlk müdahale günler sürebilir

İBB İtfaiye Başkanı Remzi Albayrak, olası büyük bir İstanbul depreminde ilk 2-3 gün müdahale yapılamayacağını açıkladı. Personel eksikliğine dikkat çeken Albayrak, mevcut kadronun ciddi bir afet karşısında yeterli olmayacağını söyledi.

Müdahale için gereken personel yok

Albayrak, uluslararası standartlara göre 1 milyon kişiye 1000 itfaiyeci düşmesi gerektiğini belirtti. 20 milyonluk İstanbul’da olması gereken itfaiyeci sayısı en az 20 bin. Ancak İstanbul İtfaiyesi’nde görevli personel sayısı şu an sadece 4 bin 470. Üstelik aktif sahada çalışan sayısı 3 bin 300 civarında.

Kadro artışı yetersiz kalıyor

Bakanlık kararıyla kadroya 1785 kişi daha eklenecek. Fakat Albayrak, bu artışın ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti. Yangınlara eş zamanlı müdahale edebilecek ekip sayısının 1100 olduğunu vurgulayan Albayrak, Türkiye Afet Müdahale Planı’na göre yalnızca yangınlar için bile 7 bin 800 itfaiyeci gerektiğini belirtti.

Depremde personel sahaya çıkamayacak

Olası büyük bir depremde itfaiye personelinin de doğrudan etkileneceğini söyleyen Albayrak, birçok personelin dayanıksız binalarda yaşadığını, can kaybı ve enkaz altında kalma riskinin yüksek olduğunu dile getirdi.
Albayrak, “Personelimiz de depremi yaşayacak. Ailelerini kaybedenler olacak. Bu nedenle ilk 2-3 gün sahaya çıkamayacağımızı biliyoruz. 6 Şubat depremi bize bunu öğretti” dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.