SON DAKİKA
Hava Durumu

Ankara’da Türkiye Özbekistan iş birliği masaya yatırıldı! Erdoğan: İçinde bulunduğumuz asra Türk dünyasının mührünü vuracağımızdan eminiz

Ankara’daki zirvede Türkiye Özbekistan iş birliği ele alındı. Erdoğan ve Mirziyoyev, stratejik ortaklık, ticaret ve Türk dünyası vurgusuyla açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2026 19:23
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2026 19:37
Kaynak: Haber Merkezi
hurhaber.com
Ankara’da Türkiye Özbekistan iş birliği masaya yatırıldı! Erdoğan: İçinde bulunduğumuz asra Türk dünyasının mührünü vuracağımızdan eminiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Ankara’da düzenlenen ortak basın toplantısında iki ülke ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu. Görüşmede siyasi, ekonomik, kültürel ve bölgesel iş birliği başlıkları ele alındı; ilişkilerin kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiği belirtildi.

Dayanışma kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin dördüncü toplantısının tamamlandığını belirtti. 1996 yılında imzalanan Ebedi Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’nın 30’uncu yıl dönümünün idrak edildiğini hatırlatan Erdoğan, Özbekistan’ın Orta Asya’da bölgesel entegrasyon açısından öncü bir konumda bulunduğunu ifade etti.

İki ülke arasındaki dayanışmanın yalnızca geliştirilmekle kalmadığını, kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine taşındığını kaydeden Erdoğan, imzalanan anlaşmalarla önümüzdeki dönemin yol haritalarının belirlendiğini söyledi. Siyasi, ekonomik, kültürel ve beşeri alanlarda ortak hedefler doğrultusunda kurumlar arası çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Ticaret ve yatırımlar gündemde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dışişleri bakanlarının eş başkanlığında Ortak Stratejik Planlama Grupları toplantılarının gerçekleştirildiğini, 4+4 mekanizmasının ilk toplantısına Ankara’da ev sahipliği yapıldığını belirtti. Ticaret, savunma sanayi ve kültür alanlarında birçok projenin hayata geçirildiğini ifade eden Erdoğan, ikili ticaret hacminin iki katına çıkarıldığını, hedefin 5 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Türk şirketlerinin 5 milyar doları aşan yatırımlarla Özbekistan’daki en büyük üç yatırımcı arasında yer aldığını belirten Erdoğan, Orta Asya’nın refahına katkı sunma konusunda kararlılık mesajı verdi. Önümüzdeki dönemde ekonomik iş birliğinin daha da derinleştirilmesi yönünde çalışmaların süreceğini kaydetti.

Türk dünyası ve ortak vizyon vurgusu

Erdoğan, Özbekistan ile Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde yakın iş birliği içinde olunduğunu belirtti. 15 Aralık’ın “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edilmesine Özbekistan’ın katkısına dikkat çekti. İsmail Gaspıralı’nın “dilde, fikirde, işte birlik” hedefini hatırlatan Erdoğan, bu doğrultuda emin adımlarla ilerlediklerini söyledi.

Türk dünyasının ortak hareket etmesi halinde mevcut yüzyılda belirleyici bir rol üstlenebileceğini ifade eden Erdoğan, Özbekistan’ın Filistin meselesinde sergilediği tutuma da değindi. Gazze ve işgal altındaki bölgelerde yaşananlara ilişkin Özbekistan’ın aldığı pozisyonu memnuniyetle karşıladığını belirtti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.