SON DAKİKA
Hava Durumu

Pisidia Antiokheia'da kanser için tılsımlı kolye bulundu

Isparta’nın Yalvaç ilçesindeki Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, milattan sonra 4. yüzyıla ait olduğu belirlenen ve kanser hastalığına karşı yapıldığı düşünülen tılsımlı bir kolye bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2024 19:36
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2024 19:38
Kaynak: Haber Merkezi
hurhaber.com
Pisidia Antiokheia'da kanser için tılsımlı kolye bulundu

Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, antik kentin Aedilicus Tepesi’nde, kilise çevresinde yürütülen kazılar sırasında keşfedilen kolyenin önemli bir tarihi buluntu olduğunu ifade etti. Özhanlı, kolyenin üzerinde yapılan incelemelerin, eserin kanser hastalığına karşı korunma ve şifa amacıyla kullanıldığını ortaya koyduğunu belirtti.

Antik kentte bulundu Kanser hastalığı için tılsımlı kolye

YENGEÇ FİGÜRÜ İŞLENMİŞ!

Eserin antik dönemde tıbbi inanışlara ve hastalıklara bakışı yansıttığını vurgulayan Özhanlı, şunları söyledi:

“Kolyenin bir yüzünde yengeç figürü, diğer yüzünde ise hastalıktan kurtulma dilekleri içeren ifadeler yer alıyor. Antik dönemde kanserli tümörlerin şekil olarak yengece benzetilmesi, hastalığın adının kökenine de ışık tutmaktadır. Yunanca ‘karkinos’ kelimesi yengeç anlamına gelir ve modern tıpta kullanılan ‘kanser’ terimi de buradan türemiştir.”

Antik kentte bulundu Kanser hastalığı için tılsımlı kolye

HASTALIKLARA KARŞI KULLANMA

Özhanlı, Helenistik dönemden başlayarak tılsımlı taşların, hastalıklardan korunma ve iyileşme amacıyla yaygın şekilde kullanıldığını belirterek, Pisidia Antiokheia’da bulunan bu amuletin, Anadolu’da şimdiye kadar keşfedilen en iyi korunmuş ve en anlamlı örneklerden biri olduğunu dile getirdi.

Arkeolojik çalışmaların devam ettiği antik kentte, bu tür keşiflerin dönemin inanç ve sağlık anlayışına dair önemli bilgiler sunduğu ifade edildi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.