SON DAKİKA
Hava Durumu

Bilim Kurulu Üyesi Çelik'ten ATM uyarısı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, koronavirüs salgınına karşı yeni uyarılar yaptı. 'ATM ve bina girişlerinde yer alan kapı şifreleri gibi yerlere dokunduktan sonra elimizi, ağzımıza ve gözümüze götürmeyelim. Mutlaka ellerin hemen yıkanması gerekiyor' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2020 12:35
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2020 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
hurhaber.com
Bilim Kurulu Üyesi Çelik'ten ATM uyarısı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, "En çok bulaşma yolu ağızdan tükürük ve damlacıklardır. Biz 1 metre kabul ediyoruz mesafeyi. Virüs hava yoluyla bulaşmıyor. Hava yoluyla bulaşan hastalıklar kızamık, kızamıkçık, su çiçeği, verem gibi hastalıklar. Hava yolu ile bulaşsaydı çok fazla insana bulaşırdı" ifadesini kullandı.

'Sosyal izolasyona dikkat etmeliyiz'

Çelik, şunları ekledi:

"ATM ve elektronik cihazlara dokunmak çok tehlikeli fakat bunun sonu yok. O ortamlarda virüs yaşayabilir. Böyle şeyler düşünürken psikopata bağlayacağız ama çok fazla tedirgin olmaya gerek yok. Ellerimizi yıkayalım, temiz olalım. ATM, bina girişlerindeki kapı şifrelerine dokunduktan sonra elimizi, ağzımız ve gözümüze götürmeyelim. Kesinlikle eller hemen yıkanmalı, sosyal izolasyona dikkat etmeliyiz.

'Otobüste ve asansörde maske takın'

Açık havada ve başkalarından uzakta maske takmanıza gerek yok. Sosyal izolasyon mesafesinden 1 metreden daha yakın kalacaksanız, kapalı ortamdaysanız maske takmanızı öneriyoruz. Otobüste, minibüste ve asansörde takın. Ama dışarıda temiz havada yürürken kimse yokken yanınızda maskenin gereği yok. Kendinizi boş yere sıkıntıya sokmayın. Çünkü maske ile nefes alıp vermek çok zor" ifadelerini kullandı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.