SON DAKİKA
Hava Durumu

Enerji Bakanı açıkladı! Kapatma kararı alındı

Bartın'ın Amasra ilçesindeki bir maden ocağında grizu patlaması meydana geldi. Bartın'a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yer altındaki son işçiye de ulaşıldığını ve can kaybının 41'e yükseldiğini söyledi. Yaralı 11 işçiden 5'inin durumu ise ağır. Arama kurtarma çalışmalarının sona erdiği açıklandı. Madendeki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ''Yanan bölümü tamamen kapatma kararı alındı'' dedi. Dönmez, maden ocağında işlemler bitinceye kadar kömür üretimine ara verildiğini de bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2022 09:51
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2022 12:51
Kaynak: Haber Merkezi
hurhaber.com
Enerji Bakanı açıkladı! Kapatma kararı alındı

Bartın'da meydana gelen grizu maden patlamasında 41 işçi hayatını kaybetti. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 sıralarında eksi 300 kotunda patlama meydana geldi.

Patlama sırasında mesaide olan 110 işçiden 58'i kendi imkanlarıyla kurtuldu. İncelemelerde bulunmak üzere bölgeye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan durumu belirsiz işçiye ulaşıldığını ve can kaybının 41'e yükseldiğini söyledi.

11 yaralıdan 5'inin tedavisi Bartın'da sürüyor. 5'i entübe edilen 6 yaralının ise İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde tedavisi sürüyor.

"PATLAMANIN SORUMLULARI SORUŞTURMAYLA ORTAYA ÇIKACAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Patlamanın hemen ardından tüm kurumlar seferber oldu. Yeraltındaki son işçiye de ulaştık. Can kaybı sayısı 41'e yükseldi. Patlamanın sorumluları soruşturmayla ortaya çıkacak. Amasra en ileri maden teknolojilerine sahip. Biz kader planına inanmış insanlarız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan faciada hayatını kaybeden madencilerin ailelerine 1 milyon 350 bin lira yardım yapılacağını söyledi.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı açıklandı. Bölgede bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ açıklama yaptı.

Bakan Dönmez şöyle konuştu: ''Ekiplerimiz, ocakta kısmi devam eden yangınla mücadele ediyor. O alanı kontrol altına alabilmek için kapatma kararı verildi. Kimyevi maddeleri ocağa basmak suretiyle yangını kontrol altına alacağız. Tesisin yeniden üretime hazırlanabilmesi için Amasra müessemizde kömür üretimine ara veriyoruz.''

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise şunları söyledi: ''Tedbirler geliştirilerek alınmaya devam edilecek. Olayın olduğu anda 3 savcımız görevlendirildi, ancak hayatını kaybeden işçilerimizin çoğalması üzerine 5 Cumhuriyet Başsavcımız olayın tahkikatını sürdürmektedir. Olay tüm yönleriyle araştırılacak. Amaç, tüm gerçeği ortaya çıkarmaktır. İhmal, kusur, eksiklik ne varsa hukuk gereğini yapacaktır, kimsenin endişesi olmasın. Bu tahkikatı biz de yakında takip edeceğiz.''

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığınca, Amasra'daki maden kazası ile ilgili soruşturma başlatıldı. Olayla ilgili 5 savcı görevlendirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da patlamayla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirdi.

BAKAN YANIK: PSİKOSOSYAL DESTEK EKİPLERİ BÖLGEDE

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Amasra'daki maden kazasında psikososyal destek ekiplerinin derhal bölgeye intikal ettiğini bildirdi.

Bakan Yanık, sosyal medya hesabından Amasra'da maden ocağındaki patlamaya ilişkin, "Psikososyal destek ekiplerimiz derhal bölgeye intikal ettiler. Süreci yakından takip ediyoruz. Sorumlu Bakanlıklardan biri olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla gerekli her türlü çalışmayı yapıyoruz." açıklamasında bulundu.

BAHÇELİ'DEN TAZİYE MESAJI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifa diledi. Bahçeli, "Maden ocağında emek ve alın teriyle ekmeğini kazanmanın mücadelesini verirken hayatlarını kaybeden işçi kardeşlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet, hastanelere nakledilip tedavileri devam eden işçi kardeşlerimize de şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU BARTIN'DAKİ FACİA BÖLGESİNDE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bartın'daki maden faciasının yaşandığı bölgeye gitti. Kılıçdaroğlu, "41 kardeşimiz hayatını kaybetti. Hangi çağda yaşıyoruz Allah aşkına. Neden bu kitle ölümleri sadece Türkiye'de oluyor" dedi.

CHP de Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Bartın'a bir heyet gönderdi. Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve bölge milletvekilleri bölgede incelemelerde bulundu.

AKŞENER'DEN AÇIKLAMA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin, "Arama kurtarma çalışmalarına katılan herkese, madencilerimize, gönüllülerimize ve bütün ekiplere teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Allah, bir daha bu acıları yaşatmasın" dedi.

Beraberindeki heyetle maden ocağına gelerek incelemelerde bulunan Akşener, yetkililerden bilgi aldı. Akşener, patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı dileyerek "Allah, şehitlerimizi inşallah Peygamber Efendimize komşu kılsın. Allah onların şefaatlerinden ailelerini faydalandırsın" ifadesini kullandı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.