SON DAKİKA
Hava Durumu

AİHM'den çukur olayları kararı: Kabul edilemez!

2015 yılı Aralık ayında Cizre'de, Çukur olayları esnasında AİHM tarafından yaşam hakkı ihlal edildiği iddiası ile 2 başvuruyu kabul edilemez buldu.

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2019 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2019 15:22
Kaynak: Haber Merkezi
hurhaber.com
AİHM'den çukur olayları kararı: Kabul edilemez!

2015 senesinin Aralık ayında Cizre'de ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesı (AİHM) tarafından hak ihlalleri iddiasıyla, gerçekleşen iki başvuruyu oybirliği kararıyla reddetti.

‘'AYM'YE BAŞVURANLAR İDDİASINI KANITLAYAMADI''

Mahkeme, Cizre olayları ile ilgili Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin başvuruları değerlendirmeyi öne sürdüğünü, Anayasa Mahkemesi'ne başvurucuların da etkili bir iç hukuk yolu olmaktan çıktıklarını öne sürerek bunu kanıtlayamadıklarını belirtti.

HEM MAHSUR HEM DE ATEŞ ALTINDA KALDIĞINI İDDİA ETMİŞTİ

Bireysel başvuru sırasında Ö. E., Aralık ayı tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları esnasında ailesi ile beraber yaşadığı Cizre'nin Nur mahallesinde mahsur bir şekilde kaldıklarını ve evlerinin daima ateş altında kaldığını ifade etmişti.

‘GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDIK'

Avluya düşen bir havan mermisinin bir keresinde camlarını kırıldığını belirten Ö. E., bitişikteki kardeşine ilişkin evin güvenlik güçleri aracılığı ile ateşe verildiğini iddia etmişti. Ayrıca 40 kadar komşusu ve ailesi ile 2016 senesinin Ocak ayında mahallelerinden göç etmek zorunda kaldıklarını aktarmıştı.

2015 senesinde AİHM'e sokağa çıkma yasakları şartları ile ilgili Ö. E. ve 15 diğer Cizreli acil başvuru yaparak, tedbir kararı alınması talebinde bulunmuş, mahkeme ise şartlar hakkında yeterli bilgi olmamasından kaynaklı yapılan başvuruyu reddetmişti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.