SON DAKİKA
Hava Durumu

ODTÜ’lü akademisyenler Ege’deki depremleri analiz etti: Tsunami tehlikesi var mı?

ODTÜ’lü bilim insanları, Santorini Adası’ndaki depremleri değerlendirdi. Uzmanlar, aktif faylar ve volkanizma nedeniyle tsunami riskine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2025 20:02
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2025 20:16
Kaynak: Haber Merkezi
hurhaber.com
ODTÜ’lü akademisyenler Ege’deki depremleri analiz etti: Tsunami tehlikesi var mı?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) akademisyenleri, Ege Denizi'nde artan sismik hareketliliği değerlendirdi. Uzmanlar, bölgede çok sayıda aktif fay ve volkanizma bulunduğunu vurgulayarak, tsunami ihtimaline dikkat çekti.

Tsunami Riski Mevcut, Ancak Panik Gereksiz

ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi emekli üyesi Prof. Dr. Yalçıner, Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda son bir haftada şiddeti 2’nin üzerinde çok sayıda deprem kaydedildiğini belirtti. Tarihsel verilere göre, bölgede 1956 yılında meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremler tsunamiye neden olmuş ve çevre kıyılarda hasara yol açmıştı.

Ancak Yalçıner, şu an için büyük bir paniğe gerek olmadığını belirterek, "Türkiye ve Yunanistan'dan bilim insanları, bölgedeki hareketliliği yakından izliyor. Volkanik aktivite açısından da önemli bir değişiklik söz konusu değil" dedi.

Deniz tabanında 6,5 büyüklüğünü aşan depremlerin dikey hareket oluşturması halinde tsunami meydana gelebileceğini ifade eden Yalçıner, “Ancak bu dalgalar, okyanuslardaki gibi 30-40 metre yüksekliğe ulaşmaz. 1956’daki gibi bir etki yaşanabilir” diye ekledi. Ayrıca, Ege Denizi’ndeki depremlerin Marmara’daki olası bir depremi tetiklemesiyle ilgili herhangi bir bağlantı bulunmadığını vurguladı.

Bölgede Yoğun Fay ve Volkanik Hareketlilik Var

ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi Üyesi ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Arda Özacar ise bölgede “deprem kasırgası” yaşandığını söyledi. Özacar, depremlerin Santorini-Anafi Fayı üzerinde gerçekleştiğini ve bu fayın genç ve aktif olduğunu belirtti.

Özacar, "1956 yılında meydana gelen büyük depremler tsunamiye neden oldu. Benzer bir senaryo, bölgedeki sismik hareketlilik nedeniyle yeniden yaşanabilir. Deprem sonrası volkanik patlamalar da tsunami oluşumuna katkıda bulunabilir" dedi.

Bölgede şu ana kadar kaydedilen en büyük depremin 6 büyüklüğünde olduğunu belirten Özacar, 7 ve üzeri şiddetteki depremlerin tsunami riskini ciddi şekilde artırabileceğini ifade etti. "Burası tsunami açısından oldukça aktif bir bölge, bu yüzden dikkatle izlenmeli" diye ekledi.

İstanbul Depremi ile Bağlantısı Yok

Uzmanlar, Ege Denizi’ndeki bu sismik hareketliliğin İstanbul’da beklenen büyük depremi tetikleyeceğine dair endişelere gerek olmadığını da vurguladı. Özacar, “İstanbul uzun zamandır kilitli bir sistem içinde ve kendi dinamikleriyle hareket edecek bir bölge. Santorini’deki depremlerle doğrudan bir bağlantısı yok” dedi.

Yetkililer, bölgedeki hareketliliğin bilimsel olarak yakından izlenmeye devam ettiğini ve olası gelişmelere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.