SON DAKİKA
Hava Durumu

Fitch'ten Türk bankalarının durumuna ilişkin açıklama

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) politika faizine ilişkin, "Yıl sonunda yüzde 33 ile daha düşük bir politika faizi görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2025 18:05
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2025 18:07
Kaynak: Haber Merkezi
hurhaber.com
Fitch'ten Türk bankalarının durumuna ilişkin açıklama

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yıl sonunda politika faizini yüzde 33 seviyesine çekebileceğini belirtti. Bu senaryo gerçekleşirse, Türk bankalarının net faiz marjında sınırlı da olsa bir iyileşme bekleniyor.

Bankaların marjları desteklenebilir

Kılınç, Türk bankacılık sektörüne dair değerlendirmesinde, yılın ikinci yarısında faiz indirimlerinin etkisiyle bankaların net faiz marjlarında toparlanma olabileceğini ancak bu iyileşmenin yıl başındaki kadar güçlü olmayacağını söyledi.

"Mart öncesinde faiz indirimi beklentileri daha güçlüydü fakat iç piyasadaki volatilite bu süreci yavaşlattı" diyen Kılınç, yıl sonunda politika faizinin yüzde 33’e inmesiyle bankaların kazanç potansiyelinin yeniden destekleneceğini belirtti.

Aktif kalitesi izleniyor

TCMB’nin politika faizini yüzde 46’ya, fonlama faizini ise yüzde 49’a kadar yükselttiğini hatırlatan Kılınç, yılın ikinci yarısında bankaların aktif kalitesine daha fazla odaklandıklarını ifade etti.

"Şu an için aktif kalitesinde yönetilebilir düzeyde riskler var. Bu nedenle sene başındaki 'nötr' görünümümüzü koruyoruz" diyen Kılınç, bankacılık sektörünün faaliyet ortamı skorunun hâlâ pozitif olduğunu da sözlerine ekledi.

CDS düşüşe geçti

Piyasada yaşanan son dalgalanmaların bankacılık sektöründeki olumlu gidişatı bir miktar sekteye uğrattığını dile getiren Kılınç, Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) kısa süreli yükseliş sonrası yeniden 300 baz puan seviyelerine gerilediğini söyledi.

Dış finansmana erişim devam ediyor

Bankaların dış borçlanma olanaklarına da değinen Kılınç, kısa vadeli dış borcun oluşturduğu refinansman riskinin yeni bir durum olmadığını belirtti.

"Bazı bankalar Eurobond ve sermaye benzeri borçlanmalarla güçlü erişim sağladı. Mart ayından bu yana sendikasyon kredilerinde yüzde 100’ün üzerinde yenileme gerçekleşti. Bu da dış finansman erişiminin sürdüğünü gösteriyor. Ancak uzun vadeli tahvil ihraçlarında maliyet nedeniyle yavaşlama oldu" dedi.

Küresel faktörler yakından izleniyor

ABD’nin faiz politikası, jeopolitik gelişmeler ve küresel ticaret tarifelerinin de Türk bankacılık sektörünü etkileyebileceğine dikkat çeken Kılınç, bu etkilerin sınırlı kalabileceğini belirtti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.