SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdoğan'dan 'suç mağdurları' için kararname

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararnameyle suç mağdurlarına sağlanan hizmet ve yardımlara dair esaslar ve bu hizmetlerin yerine getirilmesine dair görev, yetki ve sorumluluklar düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2020 08:46
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2020 11:46
Kaynak: Haber Merkezi
hurhaber.com
Erdoğan'dan 'suç mağdurları' için kararname

Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Soruşturması ve kovuşturması Türkiye'de yürütülen suçlardan dolayı ortaya çıkan mağduriyetler hakkında uygulanacak kararnameye göre, mağdurlara dair yardım ve destek hizmetlerinde, eşitlik, insan onuruna saygı, dürüstlük ve mahremiyet ilkesi esas olacak.

Kararnamedeki hizmetler, mağdurun kişiliğine saygı gösterilerek ve mağduriyetinin farkında olunarak yapılacak. Mağdurun, adli sürece etkin katılımı ve adalete erişimi için öngörülen şartlara uygun olarak kendisine vekil tayin edilmesi ve adli yardımda bulunulması isteği karşılanacak. Bu hizmetler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından gecikmeden, koordineli şekilde sunulacak.

Söz konusu kararnamenin uygulanmasında görev alanlar, mağdura dair kişisel verilerin gizliliğini korumak zorunda olacak. Bu bilgiler, kanunlarda öngörülen haller dışında hiçbir kuruma veya kişiye verilmeyecek.

Mağdurların kararname kapsamındaki hizmet ve yardımlardan faydalanabilmesi için kolluğa, Cumhuriyet başsavcılığına veya müdürlüğe başvurması gerekecek. Başvuru şartı çocuklar için aranmayacak ve çocuğun yüksek yararı gözetilecek.

Saldırı ihtimalinde gerekli tedbirler alınacak

Mağdurlar, talepleri durumunda kendilerine sağlanan hak ve yardımlara dair kolluk birimleri veya adliyeler bünyesinde kurulan adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlükleri tarafından gecikmekmeden bilgilendirilecek.

Mağdurla yapılan sözlü veya yazılı iletişimde, mağdurun anlama veya kendini ifade etme kabiliyetini etkileyen yaş, gelişim düzeyi, engellilik gibi durumları dikkate alınacak, anlaşılır dil kullanılacak. Mağdura, kolluk veya Cumhuriyet başsavcılığı tarafından ihbar veya şikayetine dair yazılı belge verilecek.

Mağdura veya aile bireylerine yönelik bir saldırı ihtimalinin bulunması durumunda, bu kişilerin başvurusu üzerine suçun tekrarının veya başkaca bir suçun işlenmesinin önlenmesi için kolluk birimlerince tedbirler alınacak.

Çocuğun cinsel istismarı, cinsel saldırı ve işkence mağdurlarına dair tedbirler

Kasten öldürme ve bu suça teşebbüs neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, çocuğun cinsel istismarı, cinsel saldırı ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence suçlarından mağdur olanlara, ceza muhakemesinin zorunlu olduğu durumlar hariç soruşturma veya kovuşturma işlemlerinin yapıldığı yerlerde, şüpheli veya sanıkla mağdurun temasının önüne geçilecek tedbirler alınacak.

Kolluk birimince yapılan değerlendirme sonucunda gerekli koruyucu ve önleyici tedbirler alınarak, mağdur için tehlike oluşturabilecek hallerde mağdura bilgi verilecek.

Mağdurlar, kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin ekonomik ve sosyal desteklerinden öncelikli şekilde yararlandırılacak.

Kadın, yaşlı ve engelli mağdurlar başta olmak üzere, mağdurun kişisel özellikleri, suçun niteliği ve ağırlığı, suçun işlendiği şartlar dikkate alınarak suçtan daha fazla etkilendiği ve korunması gerektiği yapılacak ön değerlendirme ile anlaşılan mağdurlara dair de değerlendirme yapılabilecek.

Bireysel değerlendirme sonucunda kırılgan gruba girdiği tespit edilen mağdurlara adli destek görevlileri aracılığıyla belirlenen hizmetler verilecek.

Cinsel suç mağdurları için merkezler kurulacak

Cinsel suç mağdurlarının tekrarlanan mağduriyetini önlemek, adli ve tıbbi işlemlerin bu alanda eğitimli görevliler tarafından tek seferde gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla Adalet Bakanlığının talebi üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından cinsel suç mağdurlarına yönelik hizmet veren merkezler kurulacak. Üniversiteler tarafından da merkezler kurulabilecek.

Söz konusu merkezlerin kurulmasına, işleyişine ve denetimine ilişkin usul ve esaslar, Adalet Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının uygun görüşü alınarak Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında bu hizmetlerin yürütülebilmesi için Adalet Bakanlığının merkez teşkilatı bünyesinde çeşitli meslek grupları ve branşlarda toplam 23 kadro, taşra teşkilatına da aralarında pedagog, sosyal çalışmacı ve psikolog unvanlarının yer aldığı toplam 1065 kadro ihdas edildi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.