SON DAKİKA
Hava Durumu

Muhalefetin ittifak alternatifleri neler?

Yazının Giriş Tarihi: 07.03.2018 08:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.03.2018 08:45

Ak Parti ve MHP arasındaki Cumhur İttifakı artık tamam. Büyük Birlik Partisi de Cumhur İttifakına destek verecek. Ak Parti adına ittifak görüşmelerini yapan Anayasa Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile de görüşme yaptı. Ancak, Saadet Partisi Cumhur İttifakı içerisinde olmayacak gibi duruyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dediği gibi bir ‘ilke ittifakı' kurulabilecek mi? Kurulacak ise de içerisinde hangi partiler olacak şu an için belirsizliğini koruyor.

İttifak ve seçim işbirliklerinde her zaman ‘'2+2=4'' etmiyor; bunu en son halk oylaması öncesi gördük. Elbette, halk oylamasının kendine özgü dinamikleri vardı. Her şeyden önce Ak Parti siyasetçilerinden bazıları kendileri inanmadılar; inanmadıkları bir sistemi de muhataplarına anlatırken de etkili olamadılar.

Halk oylamasında alınan % 51,4'lük oy oranının MHP'nin oy oranı ile birlikte % 60 potansiyeli varken kıl payı ancak geçebildi. Bu da demek değil ki muhalefet kanadının almış olduğu % 48,6'lık oy da kalıcıdır ve kendilerinindir. Her iki tarafın da potansiyeli var olmakla birlikte, Cumhur İttifakı daha avantajlı gözüküyor.

7 Haziran seçimleri öncesi taktiksel olarak CHP ve HDP işbirliği yaparak HDP'nin barajı geçmesi için çalıştılar. 7 Haziran'da Ak Parti bir önceki seçime göre ilk kez oylarını düşürürken, diğer bütün partiler oylarını artırmıştı nerede ise; tabii kendi tabanına HDP'ye oy vermelerini telkin eden CHP de bir miktar oy kaybetmişti. 2011 seçimlerinde kim ne oy almıştı hatırlayacak olursak; Ak Parti % 49,8'den % 40,9'a düşmüş, CHP % 26'dan 25'e –HDP'ye verdikleri desteği tekrar hatırlatmalıyım- 2011'de bağımsız listelerden giren HDP % 6,6 almışken –tüm bağımsız oyları aldım burada- % 13,1'e yükselmişti. HDP için unutulmaması gereken bir ayrıntı da 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş'ın parlatılması sonucu aldığı % 9,8'lik oy oranıdır. MHP %13'den, % 16,3'e yükselmişti. MHP için de 2011 seçimlerinin hemen öncesinde FETÖ'nün kaset kumpası operasyonunu unutmayalım. Bugünlerin çok tartışılan partisi Saadet Partisi de oyunu % 1,3'den % 2,1'e yükseltmişti.

Türk siyasal hayatı içerisinde 1999, 2002, 7 Haziran, 1 Kasım seçimlerinde ciddi kırılmaların olduğu seçimlerdir. Hatta buna 16 Nisan 2017 Halk Oylamasını da dahil edebiliriz. Çünkü sistem değişip Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hayatımıza girmiştir.

Ak Parti ve MHP'nin Cumhur İttifakı karşısında CHP, HDP, İyi Parti, SP bir ittifak kurma potansiyeli olan partilerdir. Nitekim bu partiler 16 Nisan 2017 Halk Oylamasında birlikte hareket etmişlerdir. Yine birlikte hareket edeceklerdir. Ancak, taktiksel olarak HDP ile resmi bir ittifak yaptıkları takdirde kendi tabanlarındaki ulusalcı oyları kaybetmemek adına bu süreçte resmi olarak HDP ile ittifak yapmayıp Cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci tura bırakmayı hedefleyip, ikinci turda hep birlikte 2. olan adayı desteklemek şeklinde bir taktik izleyebilirler.

Birçok bilinmeyenli denklemin yer aldığı süreçte, Saadet Partisi ve HDP'nin nerede olacağı belirleyici olacaktır. İddia edildiği gibi Saadet Partisi'nin bir sürpriz yapmasını beklemiyorum. Ancak, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığını Saadet Partisi üzerinden yaparak bir sinerji oluşturma senaryosu var. Bekleyip o senaryo nereye evrilecek, göreceğiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.