SON DAKİKA
Hava Durumu

Rize depremi neyin habercisi? Uzman isim açıkladı

Rize'de gerçekleşen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından, Prof. Dr. Hasan Sözbilir önemli bir açıklamada bulundu. Sözbilir, Doğu Karadeniz'de deprem tehlikesinin bilinenin ötesinde olduğunu ifade ederek, bölgenin yeni veriler doğrultusunda yeniden incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2024 08:05
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2024 11:05
Kaynak: Haber Merkezi
hurhaber.com
Rize depremi neyin habercisi? Uzman isim açıkladı

Rize'nin Hemşin ilçesinde 15 Kasım'da saat 12:02'de yerin 12,85 kilometre derinliğinde 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Hemşin'in yanı sıra çevre ilçe ve illerde de hissedildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu depremin önemi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sözbilir, 15 Kasım'daki Hemşin depremiyle birlikte, 4.9 büyüklüğündeki Doğanşehir-Malatya depremine de dikkat çekti. Sözbilir, "Doğanşehir-Malatya depremi, artçı depremlerin komşu fayları tetikleyerek, 6 Şubat'ta kırılan Çardak-Doğanşehir Faylarının kuzey ucunda yer alan bölgede etkili olduğunu gösterdi" dedi.

DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ'NDEKİ DİRİ FAYLAR

Prof. Dr. Sözbilir, Hemşin-Rize depremiyle ilgili olarak, bölgedeki diri fayların varlığının dikkat çekici olduğunu belirtti. "Doğu Karadeniz gibi deprem tehlikesi göreceli düşük olan bir bölgede dahi diri fayların varlığını göstermektedir. Hemşin depremi, Karadeniz Fayı ile Kuzeydoğu Anadolu Fayı arasında sıkışan Doğu Pontid yükselimiyle ilgili bir deprem niteliği taşımaktadır," dedi. Sözbilir, bu bölgedeki yapılan çalışmalara da vurgu yaparak, "2014-2018 yıllarında, Trabzon ile Rize arasında potansiyel diri fay sınıfında değerlendirilebilecek çok sayıda fay hattı tespit ettik," açıklamasında bulundu.

YENİ VERİLER IŞIĞINDA YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKEN BİR BÖLGE

Prof. Dr. Sözbilir, bu fayların bir kısmının potansiyel diri fay olarak değerlendirilebileceğini belirterek, "Bu durum, Doğu Karadeniz bölgesindeki deprem tehlikesinin bilinenden daha yüksek olduğunu ve bölgenin yeni veriler ışığında yeniden değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir" dedi. Bu kapsamda, bölgedeki deprem tehlikesi konusunda daha kapsamlı ve güncel bir analiz yapılması gerektiği ifade edildi.

 

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.