SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdoğan ödül töreninde konuştu: Toplumda sanat ve edebiyat felç olmuşsa o toplumun yaşatılması zordur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de '2018 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri' töreninde konuştu. Erdoğan, '' Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'nün Kültür Sanatımızın kadim birikimini gelecek kuşaklara aktaracak kurumlar olarak gördüğüm Emin Ongan Üsküdar Musiki Cemiyeti ile Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ve Ara Güler Müzesi'ne verilmesini isabetli buluyorum'' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2019 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2019 15:07
Kaynak: Haber Merkezi
hurhaber.com
Erdoğan ödül töreninde konuştu: Toplumda sanat ve edebiyat felç olmuşsa o toplumun yaşatılması zordur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de "2018 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri" töreninde konuştu. 

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

''Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2018 yılı özel ödüllerini adlarına kurulmuş kurumlarıma takdim edeceğimiz musikimizin abide ismi Emin Ongan ile Fotoğraf Sanatımızın abide ismi Ara Güler'i saygıyla yad ediyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'nün  Kültür Sanatımızın kadim birikimini gelecek kuşaklara aktaracak kurumlar olarak gördüğüm Emin Ongan Üsküdar Musiki Cemiyeti ile Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi ve Ara Güler Müzesi'ne verilmesini isabetli buluyorum.

''MENDERES MÜZİĞİMİZ ÜZERİNDEKİ YASAKLARI KALDIRARAK, MİLLETİN ADAMI OLDUĞUNU GÖSTERMİŞTİR''

Tek parti döneminde ecdadın pekçok mirası gibi müziğimizde köhnemiş bir zihniyetin ürünü olarak yaftanalarak, yok edimeye çalışılmıştır. Rahmetli Menderes diğer pekçok alanda olduğu gibi müziğimiz üzerindeki yasaklarıda kaldırarak, milletin adamı olduğunu göstermiştir. Ödül vereceğimiz sanat kurrmumuzun isminin başına cemiyetin çalışmalarına yarım asırlık bir ömrü adayan Emin Ongan'ın eklenmiş olmasına da bir vefa örneği olarak adlandırıyoruz. Ara Güler kendisiyle son yıllarda kendisiyle sıkça görüşme imkanı bulduğumuz gerçek bir beyfendiydi. Kendisi hayatını fotoğraf makinesi vizörünün arkasında geçirmiş, bununla birlikte ülkesini ve dünyayı çok daha geniş bir bakış açısıyla değerlendirmiş bir sanat insanımızdır. Gerçi Ara Güler hayatta kendisinin sanatçı olarak sıfatlandırılmasına itiraz eder, sadece foto muhabiri olduğunu söyler. Ama bizler, onun fotoğraflarıyla ortaya koyduğu ürünlerin gerisindeki ruhu görüp, anlayabilen kişiler olarak, kendisini sanatçı olarak sıfatlandırmaktan onur duyuyoruz. 

''TOPLUMDA SANAT VE EDEBİYAT FELÇ OLMUŞSA O TOPLUMUN YAŞATILMASI ZORDUR''

Bir milletin eğer estetik zevki yoksa, o ülkedeki diğer çalışmaların arzu edilen neticelere ulaşmasıda mümkün değildir. Bir toplumda sanat ve edebiyat felç olmuşsa o toplumda ortak değerlerin üretilmesi ve yaşatılması zordur. Yine bir ülkenin gelişmiş bir mimari anlayışı yoksa o ülkedeki üst yapının özgün bir ruh ve kimlik yansıtması bekleneemz. Buna karşılık insanlarının manevi doyumunu ihmal etmiş, sadece maddi varlıklarla hüküm süren toplumlarında tarihte kalıcı izler bırakamadığını açık bir şekilde görüyoruz. Tarihteki kadim medeniyetlerin ve büyük devletlerin ortak özellikleri kültür ve sanat alanında önemli değerler üretmiş olmalarıdır. 

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.