
AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan infaz düzenlemesinde kanun teklifinin kabul edilen maddelerine göre, İnfaz Hakimliği Kanunu'nda değişiklik yapılarak infaz hakimliğinin şuanki görevleri arasına Cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına dair verdiği kararlara karşı yapılan şikayetleri incelemek ve karara bağlamak, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına dair hakim veya mahkeme tarafından verilmesi gereken bütün kararları vermek ve işleri yapmak görevleri de eklendi.
İnfaz Hakimliği Kanunu'nun amacı, yapılan düzenlemeye uyum sağlaması adına, "Bu Kanun, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular hakkında yapılan işlemlere veya bunlarla ilgili faaliyetlere veya Cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına dair verdiği kararlara yönelik şikayetleri incelemek ve karara bağlamak, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına dair hakim veya mahkeme tarafından verilmesi gerekli kararları almak, işleri yapmak ve kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirmek üzere kurulan infaz hakimliklerine dair hükümleri kapsar." olarak değiştirildi.
İnfaz Hakimliği Kanunu ve diğer kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek amacıyla her il merkezi ile bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu göz önüne alınarak belirlenen ilçelerde Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun olumlu görüşü alınarak, Adalet Bakanlığınca infaz hakimliği kurulacak.
İş durumunun gerekli kıldığı yerlerde birden fazla infaz hakimliği kurulabilecek, infaz hakimlikleri numaralandırılacak. Müstakilen infaz hakimliğine atanan hakimler, adli yargı adalet komisyonlarınca başka mahkemelerde veya işlerde görev alamayacak.
İnfaz hakimliği bulundukları il veya ilçenin adıyla anılacak.
Ağır ceza mahkemeleriyle büyükşehir belediyesi bulunan illerde, büyükşehir belediyesi sınırları içerisindeki il ve ilçenin adı ile anılan infaz hakimliğinin yargı çevresi, il veya ilçe sınırlarına bakılmadan Adalet Bakanlığının önerisi üzerine HSK tarafından belirlenecek. Coğrafi durum ve iş yoğunluğu göz önüne olınarak bir infaz hakimliğinin kaldırılmasına veya yargı çevresinin değiştirilmesine, Adalet Bakanlığı'nın önerisi üzerine HSK tarafından karar alınacak.
Düzenlemeyle infaz hakimlerine yeni görevler de verildi. Bu duruma göre, infaz hakimleri, Cumhuriyet savcısının ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına dair verdiği kararlara karşı yapılan şikayetleri inceleyecek.
İnfaz hakimleri, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına dair mahsup, ceza zaman aşımı ve hükümlünün ölümü hallerinde verilecek kararlar da dahil hakim veya mahkeme tarafından verilmesi gerekli kararları alacak ve işleri yapacak.
İnfaz hakiminin kararlarına karşı şikayetçi veya ilgili Cumhuriyet savcısı tarafından, tebliğden itibaren 7 gün içinde Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilecek.
Kanunlarda infaz hakiminin onayına tabi olduğu belirtilen hususlarda da bu hüküm uygulanacak.