
Koronavirüsün etkilerini araştırmak üzere İstanbul Tıp Fakültesi 1 ay önce 'Kovid-19 Hastaları İzlem Merkezi' açıldı. Bu sürede virüse yakalanmış ve atlatmış 600 hastada çalışmalar yapıldı.
Merkezin ilk 1 aylık sonuçlarını açıklayan Prof. Dr. Tufan Tükek, "Bir aylık sürede birinci ay kontrolü biten 600 hasta oldu. Bu hastalardan 300 kişi bizde yatan hasta, 200 kişi ayakta ve 100 kişi de dışarıdan takipli hasta kliniğimize başvurdu" dedi.
'Göğüs darlığı ve öksürük problemi yüzde 25 devam etmekte'
600 hastanın verilerini değerlendirdiklerini belirten Tükek şunları söyledi:
"Hastaların büyük çoğunluğu iyileşiyor fakat göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ishal problemlerinin bazı hastalarda devam ettiğini gördük. Özellikle göğüs darlığı ve öksürük problemi yüzde 25 oranında olarak devam ediyor. Yüzde 10-15 oranında hastada ishal şikayetinin sürdüğünü gördük. Yüzde 20 oranında da göğüs ağrısı şikayeti devam ediyor. Bunları hastalığın devamı gibi algılıyoruz. Özellikle nefes darlığı ve öksürük, bronşlarda meydana gelen bir hiperreaktivite sonucu oluşmuş olabilir.
Kalp enzimlerinin yüksek olduğunu görüyoruz. Bunlarla ilgili kardiyak MR çalışması yapılıyor. Dünyada bununla ilgili birtakım yayınlar var. Kalpte hücre infiltrasyonu ve kalp iltihaplanmasına kadar giden süreçten söz ediyoruz. MR sonuçlarına göre de kalple ilgili bir hasarlanma mı var yoksa geçici süreç mi göreceğiz."