
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, A Haber canlı yayınında orman yangınlarına dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Son 10 yılda dünyadaki yangınların iki kat arttığını belirten Yumaklı, Türkiye’de bu yıl 4 bin 668 yangının çıktığını ve yüzde 96’sının insan kaynaklı olduğunu söyledi.
Yangın sayısı arttı, müdahale süresi 11 dakikaya düştü
Bakan Yumaklı, 2025 yılı itibarıyla çıkan 4.668 yangının büyük çoğunluğunun insan eliyle başladığını vurguladı. Sadece sigara izmariti, anız yakma ya da kaynak kıvılcımı gibi dikkatsizliklerin devasa yangınlara sebep olduğunu belirtti. Müdahale süresinin ortalama 11 dakikaya düşürüldüğünü açıklayan Yumaklı, “Yangına ilk müdahale için hava ve kara filomuz bugüne kadarki en güçlü seviyede” dedi.
Türkiye’nin yangın filosu güçlendi
Türkiye’nin yangınla mücadelede kapasitesine dikkat çeken Bakan, “2002’de hava araçları sadece 73 ton su atıyordu, bugün 438 tona ulaştık” dedi. Yumaklı, Türkiye’nin 27 uçağı, 105 helikopteri ve binlerce kara aracına sahip olduğunu, insansız hava araçlarıyla dünyada bu teknolojiyi kullanan ikinci ülke olduklarını belirtti.
Ayrıca 25 bin deneyimli personelin yanında 130 binden fazla gönüllünün yangınlara karşı hazır durumda olduğunu ifade etti. Yangınlara müdahale kapsamında 58 farklı bölgede hava araçlarının konuşlandığını, 1.786 arazöz, 2.742 ilk müdahale aracı ve yaklaşık 900 ağır iş makinesi ile sahada olduklarını söyledi.
Avrupa’da da yangınlar artışta
Yumaklı, iklim değişikliğinin yangınları nasıl tetiklediğini örneklerle anlattı. “2024 yılı, son 145 yılın en sıcak yılı olarak kayıtlara geçti. Avrupa’da geçtiğimiz yıl 165 bin hektar alan yanarken, bu yıl aynı dönemde 354 bin hektarlık alan yandı” dedi.
Önümüzdeki hafta yüksek riskli
Bakan Yumaklı, 15 Ekim 2025’e kadar teyakkuzda olunacağını açıkladı. Özellikle bu hafta sonu başlayacak yeni sıcak hava dalgasına dikkat çeken Yumaklı, vatandaşlara açık alanlarda kesinlikle ateş yakılmaması konusunda çağrıda bulundu. “Bir kıvılcım, tüm ekosistemi yok edebilir” diyerek tüm yurttaşları daha dikkatli olmaya davet etti.
“Yanan ormanlara otel yapılıyor” iddiasına yanıt
Yumaklı, orman yangınlarının ardından "Yanan alanlara otel yapılıyor" iddialarına da yanıt verdi: “Onları 11 Kasım’da fidan dikmeye davet ediyorum.”