Türkiye dahil 11 ülkeden İsrail’e Suriye çağrısı

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 11 ülkenin dışişleri bakanları, İsrail’in Suriye’nin kuzeybatısındaki Ebu Zuhur Askeri Hava Üssü’nü hedef alan hava saldırılarını ortak açıklamayla kınadı. Bakanlar, saldırıları Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlali olarak nitelendirirken uluslararası topluma uluslararası hukuk çerçevesinde somut adımlar atma çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2026 18:07
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2026 18:08
hurhaber.com

Türkiye, Cezayir, Endonezya, Filistin, Katar, Lübnan, Malezya, Moritanya, Pakistan, Somali ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında, Ebu Zuhur Askeri Hava Üssü’ne yönelik saldırıların “son derece tehlikeli bir tırmanış” olduğu belirtildi.

Açıklamada, saldırıların Suriye’nin egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin açık ihlalini oluşturduğu kaydedildi. Bakanlar, Suriye toprakları ile altyapısının sürekli hedef alınması ve tahrip edilmesinden duydukları endişeyi de dile getirdi.

Suriye’de yeniden inşa çabalarına dikkat çekildi

Ortak açıklamada, söz konusu eylemlerin Suriye’nin güvenliği yeniden tesis etme ve ulusal kurumlarını yeniden inşa etme yönündeki çalışmalarını olumsuz etkileyebileceği belirtildi.

Yıllardır devam eden çatışmaların yol açtığı insani sonuçların giderilmesine yönelik çabaların da saldırılardan etkilenme riski taşıdığı ifade edildi.

Uluslararası topluma somut adım çağrısı

Dışişleri bakanları, İsrail’in Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik ihlallerinin sürmesinin bölgesel gerilimi artırma riski taşıdığını bildirdi. Açıklamada, bu durumun bölgesel barış ve istikrarın yanı sıra uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın ilkelerine yönelik etkilerine dikkat çekildi.

Uluslararası topluma kararlı ve ilkeli bir tutum sergileme çağrısında bulunan bakanlar, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Şartı doğrultusunda somut adımlar atılmasını istedi.

1974 anlaşmasına uyulması istendi

Açıklamada, ihlallerin sona erdirilmesi ve 1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması’na tam uyum sağlanması talep edildi. İsrail güçlerinin işgal ettikleri bölgelerden çekilmesi çağrısı da ortak metinde yer aldı.

Bakanlar, Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Bu unsurlara zarar vermeye yönelik her türlü girişimin reddedildiği bildirildi.