
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan'da gelişen piyasa ekonomilerine yönelik organize edilen bir konferansta söz aldı. Türkiye ekonomisini değerlendiren Şimşek, enflasyon hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.
"DEZENFLASYON DEVAM EDECEK"
Bakan Şimşek, enflasyonun gerilemesi ve mali istikrarın sağlanmasında yaşanan zorlukların büyük ölçüde yerel kaynaklardan kaynaklandığını ifade etti. Enflasyonun azaldığını ancak bu düşüşün yeterli olmadığını belirten Şimşek, "Dezenflasyon sürecek ve bu, beklentilerde daha olumlu değişiklikler yaratmak için kritik." dedi.
Şimşek sözlerine şöyle devam etti: "Etkili politikaların yerini hiçbir şey tutamaz. Önemli olan sağlam politikaların uygulanmasıdır. Bu yıl sıkı para politikası, daha sıkı maliye politikası ve destekleyici gelir politikalarının bir bileşimiyle dezenflasyonu sürdüreceğimize inanıyoruz."
DEPREM BÖLGELERİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İÇİN HARÇANAN FONLAR
Şimşek, geçen yıl cari açığın gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 0,7'sine indirmeyi başardıklarını belirterek, "Bu yıl biraz genişleyebilir ama yönetilebilir seviyede kalacak." şeklinde konuştu.
Son iki yılda depremden etkilenen şehirlerde yapılan yeniden yapılandırma çalışmalarına yaklaşık 74 milyar dolar harcandığını belirten Şimşek, "Bu miktar, GSYH'nin yüzde 6'sının üzerinde. Bu sebeple, son birkaç yıldır bütçe açığının GSYH oranı yüzde 5 civarındaydı ki bu Türkiye standartlarına göre göreceli olarak yüksek. Bu yıl, bu oranı yaklaşık yüzde 3'e indirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.