
Tunç, söz konusu söylentilerin çıkarılmasının, çıkar amacı güden kişilerin eylemleri olduğunu vurgulayarak, bu tür iddialara karşı üreticileri uyardı. "Kırmızı et fiyatlarında yılbaşından sonra ani bir artış olacağını söyleyenler, kendi çıkarlarını korumaya çalışıyor. Ancak üreticiler bu tür spekülasyonlara itibar etmemelidir. Fırsatçılara destek olmak, uzun vadede zarar etmeye yol açar," ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, üreticileri korumaya yönelik bir yaklaşım sergilediğini belirten Tunç, "Bakanlık, 'Hiçbir üretici zarar etmeyecek' diyor. ESK, piyasayı sürekli takip ederek, kesim fiyatlarını düzenli olarak belirliyor. Bu sayede üreticilerin mağdur olmaması sağlanıyor. ESK, şu anda piyasaya et sürmek için hazırlıklarını tamamladı," diye konuştu.
Kasaplara Et Satışı Yapılacak
İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekci de ESK'nin et fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı aldığı tedbirleri değerlendirdi. Tüfekci, "ESK, daha fazla kesim yapabilmek için hazırlıklarını tamamladı. Bu nedenle kırmızı et fiyatlarında ani bir artış beklenmiyor," dedi. Ayrıca, ESK'nin zincir marketler ve yemek sanayicilerine et sağladığını hatırlatan Tüfekci, kasaplara yönelik de çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Tüfekci, şu anda kuzu etinde mevsimsel nedenlerden dolayı bir darlık yaşandığını ancak bunun geçici olduğunu ifade etti.
ESK 15 Bin Büyükbaş Hayvan Kesimi Yapacak
ESK, yeni yıla girerken kırmızı et piyasasında düzeni sağlamak amacıyla bir dizi önlem aldı. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) işletmelerinde kesime hazır stok bulunduran ESK, ayrıca kesimlik hayvan tedarik ederek, 15 Ocak’a kadar 15 bin büyükbaş hayvan kesimi yapmayı planlıyor. Bu kesimlerden elde edilecek etler, piyasadaki fiyat dengesini sağlamak için uygun fiyatlarla marketler, kasaplar ve et sanayicilerine ulaştırılacak. ESK, bu sürece ilişkin duyuruları internet sitesinde yayımladı ve talep toplama işlemleri bugün itibarıyla başladı.
4o mini