
Milli Eğitim Bakanlığı yazılı açıklamasında, koronavirüsle mücadelede önemli rol üstlenen meslek liselerinden yeni hamle geldiğini açıkladı.
Bugüne kadar 9 milyon cerrahi maske, 5 milyon litre dezenfektan, 120 bin litre el dezenfektanı, 3 bin litre kolonya, 750 bin yüz koruyucu siper, 1 milyon tek kullanımlık tulum üreterek ihtiyaç olan noktalara ulaştıran meslek liseleri, yeni ürünü daha kullanıma sunacak.
Cerrahi ve N95 standardında maske makinesi, solunum cihazı üretilmesinin ardından İstanbul Arnavutköy İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri tarafından UVC Hava Sterilizasyon Cihazı üretildi.
Cihaz, okul, hastane, banka, kamu kurumları, fabrika gibi insanların toplu bulunduğu kapalı ortamlarda kullanıma uygun olarak üretildi. Cihaz, içerisinde bulunan iki fan, karbon filtre ve UVC ampuller aracılığıyla sirkülasyon yaparak havayı steril ediyor.
Üretilen prototip 2x30 Watt UVC ampul ile saatte 300 metreküp havayı steril duruma getirebiliyor.
İstanbul'da cerrahi maske makinesi ve solunum cihazı üretildiği ve böylece maske üretiminde otomasyona geçildiği de açıklandı.