Türkiye'den komşuya çıkarma: Suriye ile güvenlikte tarihi iş birliği

Türkiye ve Suriye İçişleri Bakanlıkları, güvenlik personelinin eğitimi ve teknik kapasitenin artırılması için kritik bir anlaşmaya imza attı. İki ülke modern güvenlik standartları için eğitmen ve müfredat paylaşımına gidiyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2026 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2026 13:57
hurhaber.com

Türkiye ile Suriye arasında diplomatik ve teknik temaslar hız kazanıyor. Son olarak iki ülkenin güvenlik bürokrasisi, personel eğitimi ve profesyonel gelişim konularında güçlerini birleştirme kararı aldı.

Suriye Devlet Haber Ajansı SANA'nın aktardığı bilgilere göre, Şam yönetimi ile Türk heyeti arasında gerçekleştirilen üst düzey toplantıda emniyet teşkilatlarının verimliliğini artıracak ortak bir yol haritası belirlendi.

Güvenlikte yeni dönem: Ortak eğitim programları

Toplantı, Suriye İçişleri Bakanlığı Nitelendirme ve Eğitim Dairesi Müdürü Dr. Hüseyin Salman ile Türk İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Tümgeneral Gökhan Demirtola başkanlığındaki heyetler arasında gerçekleşti.

Görüşmelerin odak noktasını mevcut eğitim programlarının modernize edilmesi ve güvenlik uzmanlık alanlarında ortak çalışma kanallarının açılması oluşturdu.

"STRATEJİK ORTAKLIK MODERN STANDARTLARI GETİRECEK"

Türk heyetine başkanlık eden Tümgeneral Gökhan Demirtola görüşmeler sırasında "stratejik ortaklık" vurgusu yaptı. Demirtola, iki ülke arasındaki bu koordinasyonun bölgesel güvenlik ve modern operasyonel standartlara ulaşma konusunda belirleyici bir rol oynayacağını ifade etti.

Özellikle teknik iletişim kanallarının dijitalleşmesi ve eğitmen kadrolarının karşılıklı tecrübe paylaşımı yapması konusunda fikir birliğine varıldı.

İş birliğinin temel maddeleri

Personel Verimliliği: Güvenlik görevlilerinin sahadaki profesyonel hazırlık süreçleri iyileştirilecek.

Teknik İletişim: İki bakanlık arasındaki teknik bilgi akışı ve iletişim altyapısı güçlendirilecek.

Uluslararası Standartlar: Eğitim müfredatları küresel güvenlik normlarına göre güncellenecek.

Eğitmen Hazırlığı: Her iki ülkenin güvenlik akademileri arasında eğitmen değişim ve hazırlık programları başlatılacak.

Suriye ve Türkiye'den ortak vizyon

Suriye İçişleri Bakanlığı yetkilileri, bu adımın her iki ülkenin de güvenlik kapasitesini tahkim edeceğini belirtti.

Uzmanlar, bu tür kurumsal iş birliklerinin sadece personel eğitimini değil, aynı zamanda sınır güvenliği ve suçla mücadele gibi operasyonel alanları da dolaylı olarak olumlu etkileyeceğini öngörüyor.

Görüşmelerin sonunda iki ülke bakanlıklarının modern güvenlik yaklaşımlarını hayata geçirmek adına yeni projeler geliştirmeye devam edeceği bildirildi.