
Putin’i Pekin’de Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi karşıladı. Kremlin, Rus lider için yarın sabah Tienanmın Meydanı’nda resmi karşılama töreni düzenleneceğini açıkladı. Törenin ardından Putin ile Şi Cinping’in baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor.
Görüşmelerde ekonomik ve stratejik başlıklar öne çıkacak
Kremlin’in açıklamasına göre görüşmelerde ekonomik işbirliği, enerji, ticaret ve stratejik ortaklık başlıkları ele alınacak. İki ülke arasında son yıllarda artan diplomatik ve ekonomik temasların yeni anlaşmalarla genişletilmesi bekleniyor.
Rusya ile Çin arasındaki ilişkiler, enerji ticareti ve bölgesel güvenlik alanlarında son dönemde daha yoğun bir diplomatik zemine taşınmıştı. Görüşmelerden çıkacak mesajların küresel ekonomik ve siyasi dengeler açısından yakından takip edilmesi bekleniyor.
Putin’in Çin temasları dikkat çekti
Bu ziyaret, Vladimir Putin’in iktidar döneminde Çin’e yaptığı 25’inci resmi ziyaret olarak kayıtlara geçti. Kremlin, Putin’in temaslarını tamamlamasının ardından aynı gün Rusya’ya döneceğini bildirdi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ziyaretinin hemen sonrasında gerçekleşen temas, Washington-Pekin-Moskova hattındaki diplomatik hareketlilik açısından uluslararası kamuoyunun odağına yerleşti.