Şam Havalimanı’nda Teknik Destek: Türkiye’den Ekipler Sahada

Türkiye, Şam Havalimanı’nın yeniden faaliyete geçmesi için teknik destek sağlıyor. 25 kişilik ekip sahada, cihaz kurulumu ve güvenlik önlemleri sürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2025 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2025 16:02
hurhaber.com

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şam Havalimanı’nın yenilenmesi için Türkiye’den gönderilen 25 kişilik teknik ekibin sahada çalışmalara başladığını duyurdu. Bakanlık tarafından sağlanan ekipman ve cihazlarla havalimanının modernizasyonu ve güvenlik önlemlerinin artırılması hedefleniyor.

Ekipman Desteği ve Eğitim Çalışmaları

Bakan Uraloğlu, Suriye’de iç savaş nedeniyle ağır hasar gören Şam Havalimanı’nın yeniden faaliyete geçebilmesi için Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne bağlı uzman bir ekibin görevlendirildiğini belirtti. 7 Şubat’ta Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçiş yapan teknik ekip, 113 araç, cihaz ve sistemin sevk edildiği 6 tırla birlikte çalışmalara başladı.

Havalimanında güvenli uçuş operasyonlarını sağlamak adına seyrüsefer, terminal elektronik, güvenlik ve havalimanı yangın müdahale (ARFF) birimlerinden uzmanların görev aldığı aktarıldı. Teknik ekip, cihazların kurulumunu tamamlamanın yanı sıra Şam Havalimanı personeline eğitim desteği de veriyor.

Hava Trafik Sistemleri ve Güvenlik Önlemleri Güçlendiriliyor

Şam Havalimanı’nda uçuş operasyonlarının daha güvenli hale getirilmesi için yeni seyrüsefer sistemleri devreye alınıyor. Bakan Uraloğlu, havalimanında şu anda "görerek uçuş" sisteminin kullanıldığını, ancak yeni ekipmanlarla iniş, kalkış ve transit geçiş süreçlerinin iyileştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Bu kapsamda hava trafik kontrol kulesine iki yeni alıcı ve verici telsiz sistemi kuruldu. Uzun süredir arızalı olan bazı seyrüsefer yardımcı cihazlarının bakım ve onarımı yapıldı. Ayrıca, havalimanında güvenlik seviyesinin artırılması için Türkiye’den 10 x-ray cihazı, 4 patlayıcı iz dedektörü, 10 kapı tipi metal dedektörü ve 8 el dedektörü gönderildi. Bu ekipmanların büyük bir kısmının montajı tamamlanırken, eksikliklerin giderilmesi için detaylı incelemeler yapılıyor.

Acil Durum Müdahale Kapasitesi Artırılıyor

Havalimanında olası acil durumlara karşı yangın güvenliği önlemleri de güçlendiriliyor. Türkiye’den gönderilen iki yerli üretim "Volkan Lion 8x8 kombine ARFF aracı" ve çeşitli yangın müdahale ekipmanları ile havalimanının acil durum müdahale kapasitesi artırıldı.

Bakan Uraloğlu, yeni ARFF araçlarının mevcut filoyu yenilemekle kalmayıp, havalimanının yangın güvenliği kategorisini de üst seviyeye taşıyacağını belirtti. Suriyeli yetkililere yeni ekipmanların kullanımı konusunda eğitimler verildiği ve operasyonların uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi için çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

"Suriye'nin Havacılık Altyapısını Güçlendirmek İçin İşbirliği Sürecek"

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Şam Havalimanı’nda yürüttüğü çalışmaların, Suriye’nin havacılık altyapısını güçlendirmeyi amaçladığını vurgulayarak, iş birliğinin devam edeceğini belirtti. Teknik ekiplerin her alanda titiz çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Uraloğlu, havalimanının operasyonel verimliliğinin artırılması için iş birliğinin sürdüğünü dile getirdi.