
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye’nin İsrail’e karşı “muhalif ve düşmanca” bir politika izlediğini iddia etti. Yahudi Haber Sendikası’na (JNS) verdiği röportajda konuşan Netanyahu, Gazze’de kabul edilen ateşkes süreci ve Türkiye’nin bölgesel tutumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Netanyahu, İsrail’in önceliğinin Gazze’de esirlerin serbest bırakılması olduğunu savundu. Hamas’ın silahsızlandırılması ve yönetimden uzaklaştırılması gerektiğini belirten Netanyahu, ateşkesin ancak bu koşullarda kalıcı olabileceğini öne sürdü.
Gazze’de görev yapması planlanan Uluslararası İstikrar Gücü hakkında da konuşan Netanyahu, ABD’nin bu konuda İsrail ile aynı görüşte olduğunu ifade etti. Netanyahu, “Gazze’ye girecek askeri güçler yalnızca İsrail’in kabul edebileceği unsurlardan oluşmalıdır.” dedi.
Türkiye’nin son yıllarda İsrail’e ve siyonizme karşı düşmanca bir tutum izlediğini iddia eden Netanyahu, Ankara’nın politikalarının kendilerini hedef aldığını ileri sürdü. İsrail Başbakanı, Türkiye’nin Filistin yanlısı duruşunun bölgesel ilişkileri olumsuz etkilediğini savundu.
Netanyahu, esirlerin serbest bırakılması konusundaki katkılarından dolayı Katar’a teşekkür etti. Doha ile bazı konularda görüş ayrılıkları yaşadıklarını dile getiren Netanyahu, buna rağmen iki ülkenin diyalog içinde kalmasının önemine vurgu yaptı.