
Doğu Akdeniz'de gerginliğin bölgeye istikrarsızlık getireceği uyarısında bulunan Anastasiadis, "Ankara, bölgenin güvenliğini ve istikrarını tehlikeye atıyor" uyarısında bulundu.
Anastasiadis, "Aslında bölgeyi kontrol etme niyeti taşıyan saldırganlık var. Bu yüzden artan gerilim yaşıyoruz ve gelişen durum son derece istikrarsız ve endişe verici" dedi.
Bölünmüş durumdaki adanın oldukça ciddi sorunla karşı karşıya olduğunu belirten Anastasiadis, Ankara'yı, Kıbrıs'ın kendi münhasır ekonomik bölgesini işgal ederek uluslararası hukuku ihlal ettiği ve provokasyonda bulunduğu için kınadı.
"Türkiye'nin devam eden yasadışı sondaj operasyonları bölgemizin yoğun askerileşmesine yol açtı" diyen Anastasiadis, açık çatışma riski bulunmasına karşılık uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletler'in gerekli adımları atması durumunda bundan kaçınılabileceğini vurguladı.
Anastasiadis, "Amacımız bu değil, yaptırımlar. Amacımız, uluslararası hukukla tamamen uyumlu çözüme diyalog yoluyla ulaşabileceğimizi görmek" diyerek konuştu.