
İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, güvenlik kabinesinin Gazze'deki ateşkes ve esir takası anlaşmasını kabul ettiği bildirildi. Bu tavsiye, hükümetin nihai onayı için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Ne olmuştu?
İsrail ile Hamas arasında ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen dolaylı görüşmelerin ardından, 15 Ocak'ta bir ateşkes anlaşması üzerinde uzlaşma sağlanmıştı. Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al-Thani, anlaşmanın 19 Ocak'ta yürürlüğe gireceğini duyurmuştu. Ancak, İsrail tarafı dün yaptığı açıklamada, Hamas'ın bazı anlaşma maddelerinden geri çekildiğini öne sürmüş ve güvenlik kabinesi toplantısını ertelemişti.
Hamas ise yaptığı açıklamada, anlaşmaya bağlı olduğunu yineleyerek, kararın İsrail tarafında beklendiğini belirtmişti. Bugün, güvenlik kabinesi tavsiye kararını açıkladı ve sürecin ilerlemesine olanak sağladı.