
Türkiye, Libya ve İtalya arasında ağustos ayında İstanbul’da gerçekleşen kritik işbirliği zirvesinin ardından diplomasi trafiği hız kesmiyor. Son olarak MİT Başkanı İbrahim Kalın, Libya’nın doğusundaki Bingazi kentinde Halife Hafter ile bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler masaya yatırıldı.
Doğu Akdeniz ve göç gündemin merkezinde
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri sürerken, bölgedeki güvenlik ve enerji dengeleri Ankara için stratejik önem taşıyor. İstanbul’daki zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzensiz göçün önlenmesi için çok taraflı işbirliğinin gerekliliğini vurgulamıştı. Bu çerçevede Bingazi’deki temasların da güvenlik, enerji ve göç yönetimi konularına odaklandığı değerlendiriliyor.
MSB heyeti Libya ordusuyla görüştü
Diplomatik temaslara paralel olarak askeri işbirliği de öne çıkıyor. Milli Savunma Bakanlığı, TCG Kınalıada’nın Bingazi Limanı ziyareti kapsamında Türk ve Libyalı askeri heyetlerin toplantı gerçekleştirdiğini duyurdu. Görüşmelere, MSB heyeti adına Tümgeneral İlkay Altındağ başkanlık ederken, Libya tarafını Orgeneral Saddam Hafter temsil etti.
Tek Libya Tek Ordu hedefi vurgusu
Toplantılarda “Tek Libya Tek Ordu” hedefi kapsamında ortak yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi. Türkiye’nin Libya Büyükelçisi Güven Begeç ve Bingazi Başkonsolosu Serkan Kıramanlıoğlu da görüşmelere katıldı. Ayrıca Orgeneral Saddam Hafter, Bingazi’de bulunan TCG Kınalıada’yı ziyaret ederek Türkiye’nin deniz gücü hakkında bilgi aldı.