
Türkiye'ye ait Oruç Reis gemisinin Doğu Akdeniz'de sismik araştırma faaliyetlerine başlaması sonrasında Ankara-Atina arasındaki gerilim git gide tırmandı.
AB ise bu durumu yakından izlemeyi sürdürüyor.
AB dışişleri bakanlarının Almanya'nın başkenti Berlin'deki toplantısı sürerken, birliğin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'den bazı açıklamalar geldi. Borrell, Türkiye'yi bölgede tek taraflı eylemlerden kaçınması için uyardı ve konuyu görüşme çağrısında bulundu.
'Yaptırımlar konusunda anlaşmaya varıldı'
Borrell, merakla beklenen yaptırım konusunda da açıklamada bulundu. Borrell, Ankara'ya uygulanacak yaptırımlar konusunda bir anlaşmaya varıldığını belirtti. Yaptırımların, Türkiye'ye ait gemileri içerebileceği, AB'nin şimdilik yalnızca anlaşmazlıkla bağlantılı adları listelediği kaydedildi. Fakat sektör faaliyetleri ve varlıkların dondurulması gibi önlemlere başvurulabileceği de aktarıldı.
Bugün sona erecek toplantıda Türkiye ile ilgili bir karar alınması beklenmiyor. Almanya Dışişleri Bakanı Maas da yaptırım konusunun önümüzdeki ay gerçekleşecek AB zirvesinde ele alınması gerektiği söyledi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Josep Borrell'in 'Türkiye'ye yaptırım seçenekleriyle ilgili bir açıklama yapmasını büyük bir ilgiyle beklediğini' söylemişti.