Hayat zorluklarla doludur ve her kim olursanız olun mutlaka karşılaşırsınız. Bir zorlukla karşılaştığınızda ya da hayat gözünüze zor göründüğünde nasıl hissedersiniz düşünün. Bazıları bir zorlukla karşı karşıya kaldığında birinin gelip çözmesini bekler, bazıları da kimseyi beklemeden kendisi başa çıkar. Peki, çocuklarımızın hayatın zorluklarına hazırlanmalarına nasıl yardımcı olacağız?
Hayatın zorluklarıyla başa çıkmak için zayıf yönlerimizi güçlendirmek, güçlü yönlerimize odaklanmaya çalışmak ve aşırı düşünmeyi bırakmak harika bir yöntemdir. Güçlü yanların farkında olup, bunları yeri geldiğinde kullanabilmek, zorluklarla baş etmenin etkili bir yöntemidir. Çocuğun güçlü yönlerini keşfetmesi için spor, hiç durmadan farklı fırsatlar sunar. Ayrıca spor, zayıf yönlerin geliştirilmesi için de itici güç olur. California Üniversitesi Psikoloji Bölümü akademisyenlerinden Prof. Dr. Sonja Lyubomirsky, aşırı düşünmenin problem çözme yeteneğine müdahale ettiği ve motivasyonu düşürdüğü yönünde bulgulara ulaşan bir araştırmaya imza attı. Spor, içinde barındığı birçok zorluk sayesinde çocukların aşırı düşünme batağına saplanmalarını engelleyecek deneyimler kazandırır. Bu deneyimler arttıkça aşırı düşünmenin bir şey kazandırmadığı çocuk tarafından anlaşılır. Çocuklarımızın zayıf yönlerini mümkün olduğunca güçlendirip, güçlü yönlerinin farkında olmalarını sağlayıp, aşırı düşünmemelerini sağlarsak zorluklarla başa çıkma yollarını öğretmiş oluruz. Spor, tüm bunları çocuğa öğretme işlevini başarıyla üstlenir.
Çocuklarımız yeterince hazırlıklı olmazlarsa, hayatın zorluklarıyla baş etme konusunda hep sınıfta kalacaklardır. Çünkü heybeleri boştur. Çocukların bazen zorluklarla karşı karşıya kalmasına izin verilmelidir.