Huyumdur...
Seyahat ettiğim şehirlerin, tarihi kültürel mekanlarını, müzeler ve sanat galerilerini gezmeyi severim dolayısıyla da her gittiğim yerden bir şeyler öğrenmeye çalışırım.
Memleketim Van'da bulunduğum sırada gezdiğim yerlerin başında da genelde bu tür yerler önceliklerim arasında gelir.
Ağustos ayının ilk haftasında Van Cumhuriyet Caddesi'nde geziyordum. İpekyolu Atatürk Sanat Galerisi'nin önünden geçerken içeride sergi var mı yok mu diye bakayım dedim.
İçeriye girdiğimde Hattat Ahmet Hüsrev Koyuncu beyefendiye ait Hüsn-i Hat sergisi olduğunu gördüm...
Sergilenen eserleri biraz inceledikten sonra el emeği göz nuru verilerek kalem inceliğiyle yapılan bu sanata, deyim yerindeyse hayat bulduran sanatçıyla, tanışıp muhabbet etme fırsatı buldum.
Ahmet Hüsrev Koyuncu Hoca,
Van'ın tarihi camilerinden olan Hüsrev Paşa Camisi'nde hali hazırda imam-hatip olarak görevini icra ederken, bir taraftan da sanatçı kişiliğini konuşturduğu Hüsn-i Hat sanatıyla iştigal etmekte.
Koyuncu, küçük yaştan itibaren Van-Siirt-Bitlis vilayetlerinde bulunan medreselerde ilim tahsil ettigini belirtmekte. Hat sanatına ilgisinden ve bu sanatı geliştirmek istemesinden dolayı da İstanbul'a gidip, Merhum Hattat Ali Selçuk Erkurt hocadan sülüs ve nesih alanında dersler alıp, bu alanda eğitimini tamamlayarak icazet aldığını ifade etmektedir.
Daha sonraki dönemlerde ise hat sanatının yaygınlaşmasını sağlamak, insanların güzel işlerle meşgul olmasına fayda sunmak amacıyla bu alanda eğitim vermeye başlamıştır.
Tabi bunun yanında aynı zamanda kaligrafi ve ebru sanatıyla da hem eserler ortaya koyup hem de eğitimler vermektedir.
...
Eserlerinde seçtiği belli başlı konular, ayet ve hadis alanında yoğunluk kazanmaktadır.
Hat sanatının, sabır gerektiren bir uğraş olduğunu belirten sanatçı, eseri ortaya çıkardıktan sonra ayrı bir keyif aldığını söylemektedir.
...
Son olarak kısa bir not düşmek isterim.
Sergilerde yazılı olmayan fakat uygulanan incelik kuralları vardır.
Neymiş o kurallar?
Kısaca açıklayayım.
Bilirsiniz, eserler sergilenecekleri alana yerleştirildikten sonra temsili olarak bir açılış düzenlenir. Bu açılışta genellikle o bölgenin ileri gelen şahsiyetleri yer alır.
Her biri açılış kurdelasının bir ucundan tutup keser. İşte bu açılışı gerçekleştirenler sanatçılara destek amacıyla en az birer tane eser satın alırlar.
Fakat son zamanlarda bu adetler biraz uygulanmıyor gibi.
Sanatçılarımıza destek amaçlı, gerek şehrin ileri gelenleri gerekse de kurumlar olarak katılım sağlanıp eserlere ilgi gösterilmesi bu sanatların devamının sağlanması açısından önemlidir.
Biz de sayın Ahmet Hüsrev Koyuncu Hoca'ya bundan sonraki ilim irfan ve sanat hayatında başarılarının devamını dilerken nice böyle güzel sergiler açarak bu güzel eserlerin milletimizle buluşmasına vesile olmasını dileriz.
Yavuz YILDIZBAŞ
Araştırmacı-Yazar-Eleştirmen