Kadim Devletlerin Kadim Vizyonları Olur!
3 Ekim 2009' da Nahcivan'da imzalanan Nahcivan Anlaşması ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasında kurulmuş olan uluslararası örgüt Türk Keneşi Dünyanın korkulu rüyası oldu.
Aslında Türk Devletleri Teşkilatı'nın temeli 1992 yılında Ankara'da Türkçe konuşan devletler devlet başkanları zirvesi ile atıldı. Ve bundan sonrasında Nahcivan Anlaşması ile birlikte teşkilat halini aldı. Öncesinde Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, sonrasında Türk Konseyi olan örgüt adı 2018'de "Türk Keneşi" adını alarak Dünyaya duyurdu.
Ama dünya Turan Birliğinden rahatsız. Tam olarak karşı çıkmasalar da Turan Birliği yapısında hareket ülkelerin tam manasıyla birleşmiş olmalarına örgütleşmelerine rıza göstermeyen bir Avrupa var.
Ama illa ki Turan Birliği onların dediği şekilde olmayacak. Bugün bir kuşak bir yol projesinde
Avrasya'ya Asya'ya yayılan sağlam bir örgütlenmenin temel yapısını bozmak isteyenler hüsrana uğrayacaktır.
Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirilen ismine yakışır şekilde hareket eden bit Türk Keneşi dünyanın güç merkezinde elbette korkutan bir unsur olur.
Çünkü Dünya bu oluşumdan korkuyor. .
Bakın Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ne diyor? Türkiye'nin “Büyük Turan” yaratma peşinde koşmadığını ifade eden Lavrov, , “Tarihsel anlamda Büyük Turan'ı uluslar üstü bir varlık olarak konuşursak, Türkiye'nin bu hedefi aradığını sanmıyorum. Eskiden Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan ve daha sonra bağımsız hale gelen ülkelerin, gerçek hayatta bu fikrin herhangi bir biçimini nasıl destekleyebileceklerini bilmiyorum.
Hepsi Türk Birliğinden korkuyor.
Büyük resmi iyi görün.
Orta. Asya'daki büyük petrol ve doğal gaz yatakları. Hazar Denizi çevresindeki havzalar ile Kara Kum çölünde: yer almaktadır. Azerbaycan'ın önemli petrol ve doğal gaz sahaları Kına nehri boyunca uzanan ve Hazar Denizi ile birleşen Kura havzasındadır. Havzada» Pliyosen yaşlı kumtaşlarından 200-3900 m. arasında değişen derinliklerden üretim yapılmaktadır, Orta Asya'da, Türkmenistan ile Özbekistan arasında yer alan Kara. Kem çölü büyük, ölçekli petrol ve doğal gaz yatakları içermektedir. Kara. Kum çölünü KB-GD yönünde kasteden Amu-Derya nehri, hem çölü ve petrol. Sahalarını ikiye ayılmakta, hem de Türkmenistan ile Özbekistan arasındaki sınırı oluşturmaktadır. Be çölde Jura ve Kretase yaşlı, karbon yatakları ve kumtaşlarından üretim yapılmaktadır, Türkmenistan, ayrıca Güney Hazar kıyısında Pliyosen yaşlı kumtaşlarından ve GD Türkmenistan'da Kretase yaşlı kumtaşlarından üretim yapmaktadır. Özbekistan ise ayrıca, güneyde bulunan Termes ile doğuda bulunan Kokand ve Andıçan illerinden petrol üretimi yapmaktadır, Kazakistan'ın petrol ve doğal gaz yatakları da Hazar Denizi'nin doğusunda bulunan Mangayşilak bölgesindedir. Bu bölgede üretim Jura yaşlı kumtaşlarından yapılmaktadır. Kazakistan ayrıca Hazar' Denizi'nin kuzeydoğu yöresindeki, sahalardan (Dossor, Kulsaray, Temir ve Ural.) petrol» Balkaş Gölü'nün batısında yer alan bölgeden, 'de doğal gaz üretmektedir. Kırgızistan, ve Tacikistan petrol yününden fazla zengin, değildir. Kırgızistan, Celal-Abad yöresinden, Tacikistan, ise Tyube güneyinden petrol elde etmektedir, - Bağımsız Türk devletlerinden Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan petrol ve doğal gaz açısından çok beylik rezervlere saliptir. Dünyada "dev petrol ve: doğal, gaz yatağı" olarak adlandırılmış 509 yataktan (rezervi en az; 500 milyon, varil petrol veya eşdeğeri, doğal, gaz) 28 tanesi bu dört ülkede yer almaktadır (Tablo -1). Bu 4 Türk devletinin toplam doğal gaz rezervi 189 trilyon fıtküp (5 milyar metreküp; 31 milyar varil petrole eşdeğer), toplam petrol rezervi ise-13 milyar1 varildir {1,8 milyar fon). Bu ülkelerden Azerbaycan yaklaşık 8 milyar varil petrol rezervi ile ilk sırayı almaktadır, Kazakistan 2,9 milyar varil» Türkmenistan 2 milyar varil ve Özbekistan da. 60 milyon varil petrol, rezervine sahiptir, Doğal gaz açısından ilk sırayı 129 'trilyon fıtküp (21 milyar varil, petrole eşdeğer) ile Türkmenistan almaktadır. Özbekistan 54 trilyon fıtküp . (9 milyar' varil petrole eşdeğer), Azerbaycan. 4 trilyon fıtküp (697 milyon varil petrole eşdeğer) ve Kazakistan 1 trilyon fıtküp (181 milyon varil petrole eşdeğer) doğal, gaz rezervine sahip…
Ancak bu rezervlerin bir bölümü yıllardan beri süren üretim nedeniyle azalmıştır. Bu konudaki dünya irelim indekslerini ve hesaplamalarını göz önüne alırsak petrollerin 8 milyar •varillik, kısmı (yaklaşık % 6Ö'ı) ve doğal. Gazların 170 'trilyon fifkübü (yaklaşık % 9ffı) henüz rezerv olarak dolmaktadır. Ayrıca bu hesaplamalara daha küçük ölçekli petrol ve doğal gaz yatakları, dahil edilmemiştir. Dolayısıyla bu ülkeler petrol ve doğal gaz açısından bugün bile çok büyük rezervlere sahiptirler. Bu Türk devletleri metalik madenler açısından da çok büyük yataklara sahiptirler. Tablo-2'de görüldüğü gibi Azerbaycan'da 3, Özbekistan'da 3, Tacikistan'da 2, Türkmenistan'da 1, Kırgızistan'da. 5 ve Kazakistan'da 23 olmak üzere bu. İlkelerde toplam 37 büyük maden yatağı vardır, özellikle Tacikistan'daki kalay yatağı, Kazakistan'daki demir- ve nikel-kobalt yatakları ile Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistan'da bulunan altın ve gümüş yatakları, ekonomik açıdan, önem. 'taşıyan, büyük yataklardır. Özbekistan en büyük altın üreticisidir, Endüstriyel hammaddeler açısından da. Bölgede önemli yataklar vardır. Kazakistan'ın. Kuzeybatısında. Aktybin fcs ve Alga'da 2, Dizambufun kuzeyinde Karadağ» Açısay ve Aksa/da 3 olmak üzere toplam 5 büyük fosfat yatağı, vardır.
Bunlardan başka Kazakistan'da 3, Türkmenistan'da 2, Özbekistan'da 2» Tacikistan'da 1've Kırgızistan'da. 1 olmak üzere toplam 9 büyük tuz yatağı vardır, Ayrıca Özbekistan'da 1 grafit yatağı, Tacikistan ve Kırgızistan'da l'er civa yatağı, Türkmenistan'da 1 kükürt ve Kazakistan'da da. 1 barit ve 1 kaolin yatağı vardır,
Orta Asya'da yer alan Türk devletlerinde, 11 taşkömürü, 17 linyit ve 4 turba yatağı olmak üzere toplam 3,2 büyük kömür yatağı vardır (Tablo-3). Türkmenistan'da 1 taşkömürü; Özbekistan'da 1 taşkömürü ve 1 linyit; Tacikistan'da. 1 taşkömürü; Kırgızistan'da 3 taşkömürü ve 4 linyit; Kazakistan'da ise 5 taşkömürü, 12 linyit ve 4 turba yatağı bulunmaktadır. Sadece. Kazakistan'ın Karaganda şehri yakınlarında bulunan b:îr taş kömürü, yatağından yılda yaklaşık 25 milyon ton kömür üretimi yapılmaktadır. Bilindiği gibi Kazakistan, eski Sovyetler Birliğinin üçüncü büyük kömür üreticisi idi.
Bu bilgilerin ışığında, bağımsız yeni Türk devletlerinin doğal kaynaklar açısından önemli ve büyük potansiyellere sahip oldukları anlaşılmaktadır. Bugün doğal kaynaklar-özellikle petrol ve doğal gaz açısından büyük potansiyellere sahip yeni Türk devletleri Türkiye için çok. Büyük bir pazardır. İşte bu yüzden TÜRK BİRLİĞİ onlara göre tehlike arz ediyor.
Çünkü Rusya ‘yı da karambole getirmek isteyen ve sırada. Bekleyen A.BD. Almanya,, Japonya gibi devletler var.
Türk dünyasında kurulan Türk Devletleri Teşkilatı . Metehan'dan bu yana gelen bir mirasın dirilişi ortak bir büyük Türk ordusuna geçişin ilk adımıdır. Kuşkusuz önümüzde büyük zorluklar ve engeller var. Bu millet atalarından aldığı değerler doğrultusunda bu engelleri aşacaktır. Burada yazdığımız tarih aynı zaman da Metehanların, bilge kağanların , Alparslanların, Fatihlerin, Mustafa Kemal Atatürklerin gördüğü büyük düşün gerçek olmaya başlamasıdır. Vatan Aşkı” Olanlar hiçbir zaman ön plana çıkma çabasında bulunmazlar. Çünkü onlar inandıkları kavga uğruna savaşmakla meşguldürler. Bu uğurda Emeği geçen isimsiz kahramanlara minnettarız. Atalarımızın, Türk Milletine en güzel hediyesi. 16' Yıldızlı Forsudur. Kadim Vizyonumuzun farkındayız.
Uyanın…