Hür HABER - Türkiye'nin Online Haber Platformu

Hür HABER - Türkiye'nin Online Haber Platformu

Hür Haber, Türkiye ve dünyadan önemli olan Son dakika, Güncel, Teknoloji, Magazin ve Siyaset haberlerini okuyabilirsiniz.

SON DAKİKA
Sol Ok
Sağ Ok
Menü
Ara
Facebook Twitter
ANASAYFAGÜNDEMSİYASETSPOREKONOMİ SEYAHAT TEKNOLOJİ YAZARLAR FOTO VİDEO

TEOG kalktı! Milli Eğitim bakanı açıkladı! İşte yeni sistem...

TEOG kalktı! Milli Eğitim bakanı açıkladı! İşte yeni sistem...
Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Tumblr Yazdır Büyüt Küçült
Eğitim - - Editör: Uğur SELAMCI

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, liseye giriş sınavı TEOG’un kaldırıldığını açıkladı. Yeni sistemde sadece en başarılı yüzde 5 için sınav öngörülüyor. Yüzde 95 ise..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Temel ve Orta Öğretime Geçiş Sınavı'nın (TEOG) kaldırılmasına ilişkin değerlendirmesi ardından müjde Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'dan geldi. Ankara'da düzenlenen "Afrika Ülkeleri Büyükelçileri" toplantısı çıkışında ziyaret ettiği taksi durağında konuşan Yılmaz, "Bu yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı yapılmayacak" dedi. Bakan Yılmaz, TEOG'un bu sene uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin bir soru üzerine "Bu sene uygulanmayacak, bu sene TEOG yapılmayacak" diye konuştu. Velilerin endişe etmesini gerektirecek hiçbir sıkıntının olmayacağına vurgu yapan Yılmaz, "Tüm velilerimizden istirhamım şu ki; evlatlarınız evladımız; kafalarında en ufacık bir soru dahi olmasın. Kendilerini kaygıya, sıkıntıya düşürecek hiçbir şey olmayacaktır" diye konuştu. Bakan Yılmaz, yeni modelin nasıl olacağı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü ve son halini Bakanlar Kurulu'nda görüştükten sonra kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

EN BAŞARILI YÜZDE 5'E SINAV

TEOG'un yerine getirilmesi düşünülen "Performans belirleme sınavı" 5-12'nci sınıf arasında gerçekleştirilecek. En başarılı yüzde 5'lik dilim için merkezi sınav yapılmaya devam edilecek. Yüzde 95 ise tercihine göre eğitim alacak

Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG'dan sonra yeni eğitim modeline son şeklini veriyor. En başarılı yüzde 5'lik dilim için merkezi sınav yapılmaya devam edilecek. Yüzde 95'lik kısım ise düz lise, imam hatip, meslek teknik liseleri arasında tercihine göre eğitim alacak. MEB, TEOG'dan sonra kurulacak sistemin ana hatlarını belirledi. TEOG bu sene uygulanmayacak. Ancak en başarılı yüzde 5'lik öğrenciler ile en çok tercih edilen okullara yerleştirme merkezi sınav sistemiyle yapılacak. Öğrencilerin, akademik, sosyal, sportif ve sanatsal becerileri yakından takip edilecek ve bu başarılar üzerinden okul, öğretmen ve yönetici performans sistemi getirilecek. Türkiye genelindeki tüm okulların standartlarında eş değerlik sağlamak için yeni bir çalışma yürütülecek. Bakanlar Kurulu'na sunulacak yeni modelde 'eğitimin bir bütün olduğu ve tüm sınavların yükseköğretimi amaçladığı belirtilerek, yeni modelin yükseköğretim sistemini de değiştirecek' şekilde yeniden planlanması öngörülecek. MEB, Avrupa'da ve OECD ülkelerinin çoğunun eğitim sisteminde uygulanan 'lise bitirme' sınavının yükseköğretime giriş ile koordineli olarak yeniden planlanacak. Getirilmesi düşünülen yeni sistemin ayrıntıları şöyle:

TEOG, liseye yerleştirmek için değil okul, öğretmen ve yöneticilerin performansı ölçmek için devam edecek. İsmi TEOG olmayacak. Performans belirleme sınavı olacak. Yerleştirmede kullanılmayacak.

Performans ölçme sistemi 5-12'inci sınıf arasında gerçekleştirilecek. Böylelikle öğrencinin akademi, sosyal, sportif, sanatsal tüm becerileri takip edilebilecek.

Öğrencinin performansı ile okul, öğretmen ve yöneticilerin perfomans kodlaması yapılacak.

Alanlarında en başarılı yüzde 5'lik dilimde bulunan öğrenciler, Fen, Sosyal Bilim, Güzel Sanatlar ve Spor liseleri arasında en çok talep gören okullara yerleştirilmesi merkezi sınavla yapılacak. Böylelikle okullar arasında farklı uygulamalar, istismar, toplumsal güveni bozacak uygulamaların önüne geçilecek.

YÜZDE 5 SINAVLA BELİRLENECEK

Yüzde 5'lik başarı diliminde, merkezi sınava girecek öğrenciler okul başarısı ve diğer yetenek kriterlere göre, öğretmenler kurulunun önerisiyle seçilecek.

Bu öğrenciler başarı puanlarına göre ve tercihlerine göre okullarına yerleştirilecek.

Yüzde 95'lik dilim içinde kalan hem başarılı hem orta başarılı öğrenciler bir arada olacak ve motivasyon artacak.

Fen-Sosyal Bilimler ve Spor-Güzel Sanatlar Liseleri dışında tüm öğrenciler adrese dayalı sistemle evine en yakın okula kayıt yaptıracak

Büyükşehirlerde, ihtiyaca göre düz(genel), imam hatip ve meslek lisesi sayısı artırılacak.

EVLATLARIMIZ YARIŞ ATI OLDU

Yılmaz, etüt merkezlerinin sırf TEOG'dan dolayı arttığına işaret ederek, "Dolayısıyla da daha çocukluktan başlayarak her evladımızın yarış atı konumuna girmesini hangi anne baba ister? Biraz sevin, biraz sayın, biraz evinde kalsın, ailesiyle, kardeşleriyle kalsın. Son sözümüz şu, bize güvenin. Niyetimiz halis.

PANİĞE GEREK YOK

Sait GÜRSOY (SABAH Gazetesi Eğitim Yazarı): Sayın Milli Eğitim Bakanı'nın TEOG'un bu yıl olmayacağını açıklaması üzerine bu yıl sınava girecek öğrencilerin velileri panik yapabilir. Ama buna hiç gerek yok. Bakanlık uzmanları çalışıyor. Yeni sistemle ilgili detaylar çok kısa zamanda kamuoyuyla paylaşılır. TEOG'un kaldırılması son derece doğru bir karardır. Eğitimcilerin de bu sürece destek vermesi gerekir.

OKULLARA STANDART GELECEK

Türkiye genelinde okulların standartlarını eşleştirecek bir program geliştirilecek. Program ile okulların fiziksel, akademik ve yönetişim kriterlerine göre okullara A-B-C standardı verilecek. Her okulun kendisini A standardına çıkarması için süre verilecek. Zaman içerisinde tüm okulların aynı standarda ulaşması sağlanacak.

Başarısız okul yöneticileri görevden alınacak. Öğrencinin başarısızlığından öğretmen ve yönetim sorumlu olacak.

BAKALORYA GİBİ LİSE BİTİRME SINAVI

Avrupa'da uygulanan Portfolyo, Bakalorya, Abitur, A-O levil gibi lise bitirme sınavı hazırlanacak.

MEB, üniversiteye girişte lise bitirme sınavı etkili olmazsa ailelerin yeniden üniversiteye girişte dershane gibi okul dışı eğitim kurumlarına yönelmesinin söz konusu olacağı endişesini Bakanlar Kurulu'na sunacak

ADIMLAR NET OLMALI

Alparslan Dartan (Türk PDR Derneği İstanbul Şube Başkanı): Bundan sonraki adımların net, aydınlatıcı, eşitlikçi ve adil olacağına ilişkin beklentilerin hemen ve ilk iş olarak atılması gerekmektedir. Bu görev de Millî Eğitim Bakanlığı'na ve Hükümet'e düşüyor. Öncelikli oluşturulan çalışma komisyonunun süreci yönetirken tüm paydaşlardan görüş alması ve kamuoyu ile de paylaşması önemli.

OKUL TÜRÜ ÖN PLANDA

Salim ÜNSAL (Eğitim ve Rehberlik Koordinatörü): Son derece olumlu bir karar. Bu yıl geçişte sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Öğrencinin ilgi alanları ve yeteneklerine göre hangi okul türüne devam etmek istediğine yönelik tercihler alınır. Okul adı değil, okul türünü ön plana çıkaracak bir değişiklik. Adrese dayalı bu sistemde çocukların daha mutlu olabileceği okul türlerinde öğrenim görmesi sağlanır.

Ceyda Karaaslan / Sabah


Facebook Twitter Linkedin WhatsApp
  YORUM YAP / YORUM OKU
Yorum
ÇOK OKUNANLAR
Maliye büyük şirketlere yönelik denetim seferberliği başlatıyor
Maliye Bakanlığı, ülke genelinde büyük şirketlere yönelik denetim sefe
Polisi sırtından bıçakladı
Konya'nın Selçuklu ilçesinde sinir krizi geçiren kişi, ihbar üzerine a
Sağ Ok Sol Ok
Hurhaber.com'da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hür Haber sorumlu tutulamaz.

ANASAYFA | GÜNÜN HABERLERİ | KÜNYE | REKLAM | RSS