Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin davetine icabetle, İran'a gerçekleştireceği resmi ziyaret için Tahran'a indi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Mehrabad Uluslararası Havalimanı'nda İran Petrol Bakanı Cevad Uci, İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Protokol Genel Müdürü Reza Naghipour, İran'ın Ankara Büyükelçisi Mohammad Farazmand, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs ve eşi Lale Örs ile büyükelçilik personeli karşıladı.
Kalabalık bir heyetle gitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın heyetinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yer aldı.
İran ile Yüksek İşbirliği Konseyi toplantısı gerçekleşecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'daki temasları kapsamında Türkiye- İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Yedinci Toplantısı'na katılacak.
Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel meseleler hakkında fikir alışverişinde bulunulacak.
Astana Zirvesi'ne katılacak
Erdoğan ayrıca, Astana formatında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılacağı Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı'na iştirak edecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve vesilesiyle Rus mevkidaşı ile ikili bir görüşme de gerçekleştirecek.
Suriye gündemi yoğun olacak
Suriye'ye odaklanan Astana Süreci'nin Tahran Zirvesi'nde ele alınacak konuların başında "terörle mücadele" konusu geliyor. Ancak özellikle Türkiye ve Rusya'nın bu konudaki öncelikleri farklı.
Türkiye Cumhurbaşkanlığı'ndan zirveye ilişkin yapılan açıklamada, zirve gündemi sıralanırken “PKK/YPG ve DEAŞ başta olmak üzere bölge güvenliğine tehdit teşkil eden terör örgütleriyle mücadele” başlığı dikkat çekti.
Kremlin'den yapılan açıklamada ise liderlerin "uluslararası terörizmin yuvasının tamamen temizlenmesi için" bir dizi önlemin görüşüleceği bilgisi verilerek, özellikle İdlib'de konuşlu "radikal İslamcı terör örgütleri" gündeme getirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen aylarda yaptığı bir açıklamada, PKK'nın Suriye kolu olarak tanımlanan YPG'nin kuzey Suriye'de Tel Rıfat ve Münbiç'ten temizlenmesi için bölgeye yeni bir askeri operasyon yapılacağını açıklamıştı.
Bölgeye en son Ekim 2019'da Barış Pınarı Operasyonu'nu düzenleyerek Cerablus-Mare arasında güvenli bir bölge oluşturan Türkiye, Tel Rıfat ve Münbiç'i de YPG'den arındırmak ve oluşturulacak yeni alanlara yaklaşık bir milyon Suriyeli mülteciyi yerleştirmek istediğini kaydetmişti.