Kişinin duygularını kontrol etme ve zayıflıklarının üstesinden gelme becerisi “öz disiplin” olarak tarif edilmektedir. Öz disipline sahip olmanın kolay bir şey olmadığını kabul etmek lazım. Öz disiplin; kaygıyı azaltır, daha mutlu hissettirir ve uzun vadeli hedeflere ulaşabilmeyi sağlar. Bunun yanında öz disiplinin bazı düşmanları da vardır. Olumsuz bakış açısı, tembellik, başarısızlık korkusu, özgüven eksikliği, amaç yoksunluğu, erteleme alışkanlığı, zayıf irade, yetersiz motivasyon, düşük hırs, bozuk sağlık ve güçsüz bir vücut öz disipline sahip olmanın önündeki engeller arasındadır. Öz disiplinin düşmanları, aynı zamanda korunmamız gereken şeylerdir.
Öz disiplin kazanmak için çeşitli yollar olsa da, en etkili yollardan biri olan sporu ele alacağım. “Sporcu olmak için neler gerekli” diye bir soru sorulsa, akla ilk gelen şey “disiplin” olurdu herhalde. Evet, sporcu olmak için öncelikle disipline ihtiyaç var. İlla yarışmacı sporcu olmaya ya da sporda çok çok ilerlemiş olmaya gerek yok. Sadece spora başlamış olmak bile otomatik olarak disipline girmeye yeter. Spor yapan herkes en azından antrenman saatine göre günlük planını oluşturur, spor kıyafetlerini hazırlar, yemek menüsüne dikkat eder, yeterli miktarda sıvı tüketir, hastalıktan korunmak için önlemler alır ve uykusunu iyi almaya bakar. Kişinin duygularını kontrol etme ve zayıflıklarının üstesinden gelme becerisi olarak tanımlanan öz disiplinin yerleşmesi konusunda spor çok önemli rol oynar. Disiplinli olmanın faydaları teorik ve pratik olarak öğrenilir.
Tüm spor dallarının temelinde mutlaka disiplin vardır. Spor sayesinde kısa süre içinde oluşan öz disiplin, hem zaman içinde artar, hem de hayatın diğer tüm alanlarında başarılı olmaya katkı sağlar.