Dünyada var olan en büyük spor organizasyonu tartışmasız olimpiyatlardır. Bu organizasyonda başarı elde etmek, dünya nezdinde ülkeye hatırı sayılır düzeyde prestij kazandırır. Ayrıca ülkenin sporuna müthiş bir motivasyon sağlar. Bu motivasyondan sporcular, antrenörler, kulüp yöneticileri ve spor severler nasibini alır.
O halde 1936 yılında ülkemizin aldığı ilk madalyadan bu yana, olimpiyatlarda hangi noktaya gelebildiğimizi ve bundan sonra hangi noktaya gelebileceğimizi analiz etmek gerekir. Yarışmalarda en çok ses getiren derece birinciliktir. Birinciye şampiyon denir. Tabi ki ikincilik ve üçüncülük de derecedir ve önemlidir, ancak şampiyonluğun değeri bambaşkadır. Peki bugüne kadar olimpiyatlarda kaç defa birinci, yani şampiyon olduk? 1936 yılından beri 19 olimpiyat geldi geçti. Yaz ve kış olimpiyatları toplamı olarak 39 tane şampiyonluğumuz var. Kış olimpiyatlarında sıfır derecemiz olduğunu da vurgulamadan geçmeyeyim. Şampiyonluklarımız birer defa Judo ve Taekwondo, diğerleri ise Güreş ve Halter spor dallarından geldi. Bunların dışında maalesef başka bir spor dalı yok. Şampiyon çeşitliliğimizin olmaması da ayrı bir sorun olarak kendini gösteriyor.
Bu bilgilerden ışığında, ülkemiz sporunu genel olarak sorgulamamız gerekiyor. Ülkemizin bunca yetenekli ve akıllı gençleri varken olimpiyat şampiyonluğunda 39.'cu oluyorsak, ortada ciddi bir sorun var demektir. Acaba neden yeterince şampiyon çıkaramıyoruz diye düşünmenin ve bir şeyler yapmaya çalışmanın vakti çoktan geldi de geçti. Bu konuyu ilgili kurumlarımız ve spor insanlarımız dert edinirse, pandemi nedeniyle 2021 yılına ertelenmiş olan Tokyo Olimpiyatlarında ve daha sonrasında belki tırmanışa geçeriz.