SON DAKİKA
Hava Durumu

Dyt. Seren Bekiroğlu cevapladı: Ödemle başa çıkma!

Farklı nedenlerle vücudumuzda oluşan ödem nedir? Vücudumuzda ödem olduğunu nasıl anlarız? En kolay şekilde nasıl ödem atabiliriz? Bu soruların cevabını merak ettik ve bir bilene sorduk. İşte Diyetisyen Seren Bekiroğlu ile ‘’Ödemle Başa Çıkma’’ adlı röportajımız…

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2019 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2019 15:21
Kaynak: Haber Merkezi
hurhaber.com
Dyt. Seren Bekiroğlu cevapladı: Ödemle başa çıkma!

HÜR HABER / HABER MERKEZİ

RÖPORTAJ: HAZAL PALAVAR

Özellikle sıcak havalarda su ve tuz tüketimi artarken vücudumuzda şikayet ettiğimiz en büyük sorunlardan biri ödem oluşması. Vücudumuzdan ödemi nasıl atmalıyız, bu ödem sorununu nasıl çözeriz sorularını Diyetisyen Seren Bekiroğlu'na danışarak bir de ödem atıcı tarif aldık. İşte ‘'Ödemle Başa Çıkma'' adı altında derlediğimiz 7 soru...

1-Öncelikle Seren Hanım, ödem nedir?

Ödem, vücutta sıvı birikmesidir. Özellikle kadınlar arasında oldukça yaygındır. Tıbbi olarak hücre içi sıvının, hücre dışına çıkması ile doku aralarında ve cilt altında birikmesi olarak tanımlanabilir.

2-Peki, vücuttaki ödemin nedenleri nelerdir?

Aslında ödemin birden fazla nedeni vardır. Özellikle hareketsizlik, fazla tuzlu beslenme, yoğun protein tüketimi, fazla kilo, az su tüketimi, uykusuzluk, hormonal değişimler (regl dönemi- gebelik), uzun süren yolculuklar, mevsim değişiklikleri, sıcak havalar, stres, yoğun karbonhidrat tüketimi, fazla kafein, fazla şeker, fazla alkol, asitli içeceklerin aşırı tüketimi, soya sosu, turşu, salamura yiyecekler, füme etler & peynirler ödeme sebep olur.

3- Seren Hanım bu durumların dışında bazen ne yapsak olmuyor. O zaman bu geçmeyen ödem için ne yapılmalıdır?

Geçmeyen ödemin sebebi çok daha ciddi bazı hastalıklar olabilir. Örneğin böbrek hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, damar tıkanıklıkları, karaciğer hastalıkları da vücutta su birikmesine yani ödeme neden olabilir. Herhangi bir hastalığa bağlı ödem varsa mutlaka bir doktorla birlikte ilaç tedavi desteği alınabilir. Doktor kontrolü olmaksızın diüretik ilaçlar almak oldukça tehlikelidir.

4- O zaman vücutta ödem olduğunu nasıl anlarız?

Sabah uyandığınızda ellerde, ayaklarda, göz kapaklarınızda şişlik hissediyor ve öğlene kadar geçmiyorsa, yüzük- bileklik vb. aksesuarlar takamıyorsanız, giydiğiniz çoraplar çıkardığınızda iz yapıyorsa vücutta ödem olduğunu anlayabiliriz.

5- Peki, bu ödem sorununu çözmek için neler yapabiliriz, bu konuda neler önerirsiniz?

-Öncelikle yeterli miktarda su tüketilmelidir. Yeterli su içtiğinize karar vermek için küçük bir hesaplama yapılmalıdır yani kilo başına 30 ml su tüketilmelidir. Örneğin 70 kg ağırlığındaki bir kişi 2100 ml su tüketmelidir ve eğer günde 6-7 kez idrara çıkıyorsanız; idrarınızın rengi açık sarı ve berrak ise yeterli su içiyorsunuz demektir.

-Tuz tüketimini sınırlayın. Tuzun içerisindeki sodyum ödeme neden olmaktadır. Hemen hemen her besinin içinde sodyum bulunur. Birey; günlük sodyum ihtiyacını besinler yoluyla karşılar. Dolayısıyla maximum tuz alımı günlük 6 gr (1 tatlı kaşığı) olarak belirlenmiştir. Tuzlu tat ihtiyacını azaltmak için yemeklerinizde daha çok baharat kullanmayı deneyin. Yemeğin tadına bakmadan tuz atma alışkanlığını bırakmaya çalışın.

-İdeal ve sağlıklı kilo aralığında kalın. Fazla kilo damarlar üzerinde basınç artışına neden olduğu için dolaşım yavaşlar ve vücuttaki sıvı dengesinin bozulmasına yol açar.

-Düzenli fiziksel aktivite ödem atmayı hızlandırır, daha çok hareket edin, yürüyüş yapın, günde 10 bin adım atmaya özen gösterin.

-Sodyum ve potasyum vücutta birbirine ters çalışır. Sodyum ödeme neden olurken potasyum ödem atar. Potasyumdan zengin taze sebze ve meyve tüketimini arttırın. Muz, lahana, avokado, kuru fasulye, mantar, brokoli, havuç, kuru meyveler, incir gibi.

-Özellikle yeşil yapraklı sebzeler ödem atımını hızlandırır, beslenmenizde mutlaka tüketmeye çalışın.

-Karbonhidrat alımını ve şeker tüketimini azaltın, özellikle beyaz pirinç, beyaz ekmek, beyaz makarna gibi besinlerden uzak durmaya çalışın. Şeker sindirimi sırasında çok fazla tutar ve ödeme neden olur.

-Hazır yiyecekler, et-tavuk suyu tabletleri, turşu-salamura besinlerin tüketiminde dikkatli olun, ödeme neden olur.

-Bağırsakların düzenli çalışması ödem atmaya yardımcı olduğu için lif ve probiyotik (bağırsaklarda yaşayan yararlı bakteriler) içeriği yüksek olan yiyecekleri tüketmeye çalışın. Bu besinler özellikle yoğurt, ayran, kefir, probiyotikli yoğurtlar ile taze sebze ve meyvelerdir.

-Aşırı alkol tüketiminden kaçının.

6-Peki, gün içerisinde özellikle tükettiğimizde ödem atmaya yardımcı besinler söyleyebilir misiniz?

-Özellikle ödem attıran maydanoz, ananas, salatalık, elma, kayısı, portakal, kabak, kivi gibi besinleri tüketebilirsiniz. Ayrıca biberiye, kiraz sapı, mısır püskülü, avokado yaprağı, funda yaprağı gibi bitkileri kaynatıp çay olarak da tüketilebilirsiniz.

7- Son olarak Seren Hanım, ödem atmaya yardımcı bir tarif verebilir misiniz?

-Tabiki de adına Yeşil Smoothie diyebiliriz;

  • Malzemelerimiz; 1 avuç bebek ıspanak yaprağı, 2 ince dilim ananas, 1 adet yeşil elma, 1/4 adet avokado, 8-10 sap maydanoz, 1 adet maden suyu. Tüm malzemeleri blenderdan geçirip afiyetle tüketebilirsiniz. 1 porsiyonu 240 kaloridir. Unutmayın bu tür tarifler ödem atmaya yardımcıdır. Sadece karışımları tüketip ödem atacağınızı düşünmeyin. Genel olarak günlük beslenmemize, gün içinde hareketliliğe, tuz ve su tüketimine dikkat etmeliyiz.
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.