2020 Yılının başından itibaren tüm ülkelere sıçramaya başlayan korona virüs salgınından dolayı T.C. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarının daha da artan yüküne dikkat çekmek ve tüm sağlık çalışanlarının emeklerinin takdiri ile morallerinin yükseltilmesi amacıyla 2021 yılının "Sağlık Çalışanları Yılı" ilan edilmesini istemişti.
T.C. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, 14-15 Eylül tarihli Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Komite toplantısında gündeme getirdiği bu öneri, bugün yapılan 73. Dünya Sağlık Asamblesi Genel Kurulu'nda üye ülkelerin tamamının desteğiyle kabul edildi ve 2021 yılı "Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı" olarak ilan edildi.
2020 ve 2021 yılları içerisinde tüm dünyayı kasıp kavuran korona virüs salgınından dolayı ülkemizde 35 binden fazla insan, tüm dünyada ise 3 milyona yakın insan hayatının kaybetti.
Salgının ilk yayılmaya başladığı 2020 yılının ilk aylarında hastalığın sebebi ve tedavisi yönetmeleri binmediğinden çok hızlı bir şekilde bir çok ülkeye hızla sıçradı. Ülke içinde de gerekli önlemler tam anlamıyla uygulanmadığı için salgın ülke içlerinde de hızla yayıldı hatta mutasyona uğrayarak sağlık çalışanlarının büyük fedakârlıklarla devam ettirdiği mücadeleyi yavaşlattı.
Sağlık sektöründe çalışan Doktor, Hemşire, Sağlık Teknikeri, Sağlık Teknisyeni ve yan hizmet personeline bu salgın döneminde ülke yöneticileri tarafınca eşit işlere eşit maaş düzenlemesi ve ücretlerde iyileştirme sözleri meydanlarda, televizyon programlarında sözler verildi.
Pandemi sürecinde çok yoğun çalışan sağlık personeline takviye olacak ve sürece daha hızlı şekilde müdahale için yüksek sayıda sağlık personeli alınacağı ülke yöneticileri tarafından gündeme getirildi.
Sağlık eğitim almış ve kendilerine atanamayan sağlıkçılar diyen binlerce sağlıkçı bir araya gelerek sosyal ağlarda, basın kanallarında seslerini duyurmaya çalıştılar.
T.C. Sağlık Bakanlığı sağlık personeli alımına çıktığı zaman en çok hemşire alımına yer veriyor. Meslek Yüksek Okulu mezunu Tekniker ve Sağlık Meslek Lisesi mezunu Teknisyenlere az kadro vermekte, bu da atama bekleyen sağlıkçıların tepkisine neden olmaktadır.
Sağlık personeli adı altında kamuya atamaları yapılan Sağlık Teknikerlerinin atama ve çalışma hayatında karşılaştıkları bir diğer sorunu da kamu atamalarındaki meslek tanımı olup bunun ile T.B.M.M.'ne birkaç kez soru önergesi ve kanun değişiklik önerileri sunulmuş olsada halen beklemekte olup bir sonuç çıkmamıştır.
Zorlu geçen salgın mücadelesinde atanamayan sağlıkçılar almış oldukları eğitim ve girmiş oldukları KPSS sınavından almış oldukları yüksek puanlarla halen atama beklemekte olup, bir an önce yüksek sayıda sağlıkçı atama müjdesi ve meslek tanımı kanunu beklemektedir.
Şevket GÖLÜK