Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin, geçtiğimiz Çarşamba günkü ulusal güvenlik konseyi toplantısında “Nükleer silah kullanmamızı tetikleyebilecek koşulları daha açık tanımlamak için nükleer doktriniz güncellemelidir” dedi ve nükleer doktrinin genişletilmesi için bir dizi öneri sundu.
Putin toplantıda, “Rusya'nın nükleer caydırıcılığını kullanmasını haklı çıkaracak kriterler listesinin” güncellenmesi ve yeni versiyonun daha kapsamlı olması gerektiğini söyledi.
Putin'in önerisi ile, Rusya'ya saldıran herhangi bir devlet, kendisi nükleer güç olmasa bile arkasında onu destekleyen bir nükleer güç varsa bu saldırı, nükleer gücün bir saldırısı olarak değerlendirilecek.
Putin'e göre, Moskova ayrıca, başka bir devletin Rusya'ya veya en yakın müttefiki Belarus'a karşı başlattığı "büyük" bir füze veya hava saldırısı hakkında "güvenilir bilgiler" alırsa nükleer bir yanıta başvurmayı "düşünecek". Putin'e göre, nükleer yanıtı tetikleyecek böylesi bir saldırı, nükleer olmak zorunda değil. Rusya Devlet Başkanı, “Düşmanın olası saldırısında kullanılan silahlar balistik veya seyir füzelerinden stratejik uçaklara ve insansız hava araçlarına kadar her şeyi içerebilir” dedi.
Vladimir Putin, "Rusya ve Belarus'a yönelik bir saldırı durumunda nükleer silah kullanma hakkımızı saklı tutuyoruz," dedi. Bu ortaklık ilkesinin Minsk ile daha önce koordine edildiğini belirten Putin, “nükleer silahlar, bir düşmanın "konvansiyonel silahların kullanımı yoluyla her iki devletin egemenliğine kritik bir tehdit oluşturması" durumunda kullanılacak” diye sözlerine ekledi.
KREMLİN: HEDEF BATI ÜLKELERİ
Bugün konuya dair konuşan Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, tüm makul liderlerin ve analistlerin duyurunun ciddiyetini anladığından emin olduğunu söyledi. “Hele ki nükleer güçler de dahil olmak üzere Batılı ülkelerin Ukrayna konusundaki çatışmaya doğrudan dahil olmasıyla tetiklenebilecek böylesine benzeri görülmemiş bir çıkmaz söz konusu olduğunda," diye sözlerine ekledi.
Uzmanlar, Rusya'nın bu hamlesinin nükleer güç durumunda bulunan ABD, Fransa ve İngiltere'ye bir uyarı olduğu görüşünde. Ukrayna savaşında bu ülkelerin vereceği destekle Rusya'nın içlerine yapılacak yoğun bir saldırı durumunda Rusya, bu ülkeleri de savaşa girmiş sayacak ve doğrudan hedef alacak.