Öz denetim, kişinin bir hedefe ulaşmak için düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını kontrol edebilme kapasitesini ifade eder. Yani öz denetime sahip kişiler; düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını yönetebilirler. Onlar dürtüsel hareket etmezler, duygularını ve eylemlerini kontrol altında tutarlar.
Öz denetime bazı örnekler vermek gerekirse; aşırı sosyal medya kullanımından kaçınmak, alış verişlerde bütçeyi aşmamak, beslenme konusunda istediğinden istediğin kadar yememek, birisi sinirlendirdiğinde orantısız karşılık vermemek gibi şeyler sayılabilir. Bu saydıklarımda başarılı sayılamayacak birinin nasıl bir hayatı olur sizce? Öz denetim sahibi olmak, daha başarılı bir eğitim yaşamını, daha iyi bir iş hayatını ve daha iyi bir beden sağlığını beraberinde getirir. Öz denetim, hedeflere ulaşmak için kritik derecede öneme sahiptir. Öz denetim hem öğrenilebilir, hem de zaten var ise güçlendirilebilir. Öz denetimi öğrenmenin veya güçlendirmenin tek bir yolu yok. Bu yollardan bir tanesi olan spor, eksikliğini hissedenlerin başvuracağı bir seçenek olarak oldukça etkilidir. Herkesin öz denetim konusunda iyi olmadığı vakıadır. Sporda, öz denetim gerektiren birçok an yaşanır. Sporda yaşanan stresli zamanlar, sinir bozucu durumlar, kurallar ve sınırlar öz denetim gelişimini teşvik eder. Hedef belirleyerek ona ulaşmak için sistematik çabalar gösterilir, karşılaşılan olumsuz sonuçlar neticesinde eleştirel düşünme becerisi gelişir ve sabırlı olmaya gayret gösterilir.
Duyguların kontrolü altına girmek yerine, duyguları kontrol altına alabilmek en ideal olanıdır. Öz denetim eksikliğinden yakınanlar bunu sporla en güzel şekilde öğrenebilir.