Zaman ile kaynakları verimli ve etkili bir şekilde kullanma yeteneği, organizasyonel beceri olarak tarif edilir. Organizasyon becerileri, insanın sahip olabileceği en önemli yeterliliklerden biridir. Organize olabilmek, bir işi yaparken stresi en aza indirmeye ve görevi daha verimli bir şekilde yerine getirmeye olanak tanır.
Çocuklar, genel olarak organizasyon becerileri konusunda iyi değildir. Öncelikle ebeveynlerin onlara model olması gerekir ama maalesef her ebeveyn organizasyonel beceriler noktasında yeterli seviyede olmayabilir. Çocukların karşısında iyi bir örnek yoksa, organize olmalarını beklemek haksızlık olur. Organizasyonel becerilere sahip olmayan bir çocuk, verilen bir görevin gerekliliklerini anlayamaz, neyi, nasıl ve ne zaman yapması gerektiğini bilemez. Bir kişiye “organizasyonel becerilere sahip” diyebilmek için; o kişinin zamanı iyi yönetebiliyor olması, etkili iletişim kurabilmesi, ulaşılabilir hedefler belirleyebilmesi, görevleri düzenleyip gerekenleri devredebilmesi, baskı altında çalışabilmesi, inisiyatif alabilmesi, analitik düşünebilmesi, detaylara dikkat edebilmesi, iyi düşünülmüş kararlar verebilmesi, stratejik planlama yapabiliyor olması gerekir. Çocuğunuzun bu becerileri öğrenmesi ve hatta ustalaşması için spor mükemmel bir yoldur. Hem takım sporlarında, hem de bireysel sporlarda, sporcular antrenman veya yarışmada hedeflere ulaşmaya çalışır, strateji kurar, beklenmedik bir durum geliştiğinde üstesinden gelmek için derhal yeni stratejiler geliştirir. İşte bu süreçte organizasyonel becerilerin gelişebilmesi için yukarıda saydığım hususların hepsi devreye girer.
Çocuklar, organizasyon becerilerini geliştirerek ev ödevlerini düzenli yapma, okul çantasını hazırlama, oyuncakları yerleştirme, odasını tertipli tutma, aradığı şeyleri bulabilme ve gardrobunu dağıtmama konusunda her zamankinden daha başarılı olurlar. Ancak, organizasyon becerileri kazanmanın sağlayacaklarını bunlarla sınırlı görmemek lazım. Çünkü çocuklar gün gelecek, yetişkin olacaklar.