Kişinin yapacağı spor dalı için sağlığının elverişli olup olmadığı, mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmelidir. Buna karşılık sporcu sağlık raporu, genel olarak çok da önemsenmemekte. Fakat sağlık raporu, önemsenmeyecek bir şey değil. Hele ki konu çocuklara geldiğinde 10 kat daha hassas olmak lazım. Bazı ailelerin çocuklarıyla alakalı ciddi rahatsızlıkları kabullenemediklerine şahit oldum. Kabullenememe konusu ise; sağlık raporunu önemsememekten çok daha tehlikeli bir durum. Çünkü ortada zaten bariz bir sorun var.
Antrenörlük hayatım boyunca, 2 defa kalp sorunu olan sporcu adayıyla karşılaştım. Doktor riskli gördüğü halde, aileler riski kabullenememekte ve abartılı bulmaktalardı. Çocuklarının spor yapmasına mani bir rahatsızlığının olmadığını savunuyorlardı. Onları başka alternatiflere yönlendirip, üzülerek reddetmek zorunda kalmıştım. Eğer doktor risk görüyorsa, kesinlikle o riski almayın. Sonra geri dönüşü olmayan üzücü sonuçlar ortaya çıkabilir.
Hekimler genel olarak, çocuk ve ailenin sağlık geçmişlerini, kas-iskelet sistemi ve kardiyovasküler sistemi değerlendirmeye odaklanırlar. Spor sırasında büyütmeye gerek duyulmayacak cinsten, birçok sağlık sorunu yaşanabilir. Bunlar gelip geçici ve zararsızdır. Ancak bayılma, baş dönmesi, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kalpte çarpıntı gibi belirtiler olursa, mümkün olan en kısa zamanda hekim kontrolünden geçirilmelidir.