AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş'in imzasını taşıyan kanun teklifi, Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.
Yemek olan veya yemeksiz öğrenci yurtları tarzında kurumların açılıp işletilmesi, ortaokul ve ortaöğretim düzeyinde Milli Eğitim Bakanlığının izniyle olacak. Yükseköğrenim düzeyinde olan yurtların açılmasıyla işletilmesi de Gençlik ve Spor Bakanlığının iznine bağlı olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı yurt ve kurumları, tespit edeceği esaslara göre denetlerken, bu teklifle denetim görevi ilgili bakanlıklara verilmiş olacak.
Teklifle, 66 ay olan ilkokula giriş yaşı artık 69 ay olarak yeniden düzenlenecek. Mecburi ilköğretim çağı, 6-13 yaş grubundaki çocuklar olmayacak, 6-14 yaş grubundaki çocukları içerecek.
İlkokulda ise ilk sınıfta 72 ayını dolduran çocukların kaydı olabilecek fakat çocuğun gelişimine bağlı şekilde olması koşuluyla okula erken başlayabilmek veya kaydın ertelenmesi hususları yönetmelikle düzenlenecek.
Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetleri sınıfına ait kadrolarda bulunan sözleşmeli personelin 4 yıl süre ile başka bir yere atanamayacağına yönelik süre de 3 yıla inecek. Sözleşme gereğince 3 yıllık çalışma süresini tamamlamış olanlar talepleri durumunda bulundukları yerde din hizmetleri sınıfındaki kadrolara atanacak. Atananlar, aynı yerde en az 2 yıl değil de artık 1 yıl daha görev alabilecek.
Özel okul öncesi eğitim, özel ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenim gören öğrencilere öğrenim süresi kadar eğitim ve öğretim desteği verilmesi için ise artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı aranacak.
Sözleşmeli öğretmenlerin başka bir yere atanmaları için doldurması gereken süre 4 yıldan 3 yıla inecek, bu sürenin ardından öğretmen kadrosuna atananların aynı yerde görev süresi de 2 yıldan 1 yıla inecek.