Sosyal yaşamda maske kullanımının gerekliliği tartışılmaz bir gerçek. Ancak konu spora gelince, işler birazcık değişiyor. Maske takarak spor yapmak, oksijen eksikliğine yol açabilir ve ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Eski bir sporcu ve antrenör olarak, sporda oksijenin ne demek olduğunu en iyi bilenlerdenim. Özellikle Anaerobik sporlarda ya da antrenmanın anaerobik bölümünde, oksijen eksikliği ölüme götürebilir.
Çin'de 2 tane Ortaokul öğrencisi, beden eğitimi dersinde maskeyle koşarken solunum güçlüğü çekmeye başlayıp, fenalaşarak yere düşüp öldü. Yine Çin'de başka bir çocuk, parkta maskeyle koşarken birden yere yığıldı ve öldü. Ölen öğrencilerden birinin babası olan Li Jian'ın, gazeteyle yaptığı röportajı okuyunca içim parçalandı. Acılı adam, olayı anlattıktan sonra “maskeyle nasıl koşulur?” diye soruyordu. Ateş düştüğü yeri yakıyor ama en azından başka yerlere düşen ateşlerin sıcaklığını hissedebilmek lazım. Spor ya da egzersiz yaparken, vücudun oksijene olan ihtiyacı artar. Düşünsenize; oksijene olan gereksiniminiz git gide artarken, ağzınız ve burnunuzu kapatan ve yeterince nefes almanıza engel olan bir bez var. Dolayısıyla asla ihtiyacınız olan oksijeni alamayacaksınız. Maske nedeniyle içinize çektiğiniz havanın bir bölümünün kirli olması da ayrı bir olay. Şimdi hal böyleyken, maske takıp oksijensizlikten sağlık sorunu yaşama riskine mi katlanalım, yoksa maskesiz spor yapıp Korona Virüsü kapma riskini mi alalım? Spor yapanlar, 2 ucu pislenmiş bir değneği eline almak zorunda kalıyorlar. Mevcut koşullarda önümüzde makul bir seçenek yok.
Eğer birileri ölürse, onları geri getiremeyiz ama kuralları değiştirerek ölümleri engelleyebiliriz. Bu nedenle Bilim Kurulumuzun, spor yapanları bu çıkmazdan kurtaracak çözüm yolları arayışına girmesi gerekiyor. Maalesef ki, Korona Virüs belası geçse başka virüs belaları ardından gelebilir.