ÖSYM Başkanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama şöyle:
"2017 yılına kadar her biri beşer testten oluşan, adaylara kaç teste cevap verdiğine bakılmaksızın aynı kitapçığın verilip aynı süre tanınarak iki oturum şeklinde yapılan KPSS alan bilgisi sınavları bu yönüyle her zaman eleştirilmiş, adaylar ve sınav görevlileri tarafından sürekli şikayet konusu edilmiştir. 2017 yılı itibarıyla
yürürlüğe giren mevzuat değişikliği ile birlikte söz konusu eleştiriler de göz önünde bulundurularak, KPSS alan bilgisi sınavlarında birçok iyileştirme yapılmıştır. Ekonometri testinin ağırlıklandırıldığı puan türü, kurumlar tarafından kullanılmaması nedeniyle sınav kapsamından çıkarılmış; geri kalan dokuz testin hepsinden belirli pay alan puan türleri sadeleştirilerek en fazla beş alan testine katılmayı gerektiren yeni puan türleri belirlenmiş; alan testlerinin soru sayıları üçte bir oranında artırılarak her bir alanda kapsam geçerliliği genişletilmiş; bu çerçevede sınav süreleri de kısaltılarak yeniden belirlenmiş ve sınavlar aynı hafta sonu Cumartesi ve Pazar günleri sabah ve öğleden sonra olmak üzere dört oturum olarak düzenlenmiştir. Adayların sadece puanını kullanacakları testlere katılmalarına imkan vermek amacıyla sınav saatleri de, her bir test için farklılaştırılmıştır.
Adaylar ve ilgili kamuoyunca memnuniyetle karşılandığı gözlenen tüm bu iyileştirmelerin, sınavların Cumartesi ve Pazar günleri dört oturum olarak yapılacak olması nedeniyle ortaya çıkan maliyet artışının sınav ücretlerine yansıtılması sonucu meydana gelen tartışmaların gölgesinde kaldığı; tek teste giren ile beş teste giren adaylara sınav maliyetlerini doğru yansıtmayı amaçlayan bu test bazlı ücretlendirmenin, sanki katıldığı teste bakılmaksızın tüm adayların sınav maliyetlerini kat kat artırdığı biçiminde algılandığı görülmüştür. 13.03.2017 tarihinde 2017 KPSS kılavuzunda kamuoyuna açıklanan tüm bu iyileştirmeler korunarak sadece test bazlı ücretlendirmekonusu ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından yeniden değerlendirilecek, yeni ücretler KPSS Alan Bilgisi sınav başvurularının başlayacağı 27 Mart 2017 tarihinden önce adaylara duyurulacaktır"
Memur olmak için hazırlanan yüz binlerce adayın beklediği KPSS'nin başvuru ücreti, tüm oturumlara girmek isteyen adaylar için 480 TL olarak belirlendi. Geçen yıl aynı oturumlarda sınava giren adaylar, 220 TL ödemişti. Böylece KPSS başvuru ücreti yüzde 118.18 oranında artış gösterdi.
KREDİ Mİ ÇEKELİM?
ÖSYM, daha önce alan sınavından toplu ücret alırken şimdi Alan Sınavı'ndaki her oturum için ayrı ayrı ücret alacak. KPSS Genel Kültür - Genel Yetenek ve Alan Sınavı'na giren bir aday toplam 420 TL başvuru ücreti ödeyecek. 2016 yılında KPSS Genel Kültür-Genel Yetenek ve Alan Sınavına giren aday toplam 220 TL ödemişti. ÖABT'ye katılmak isteyen aday, KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür ve KPSS Eğitim Bilimleri oturumlarına da katılması zorunlu olduğundan, 180,00 TL sınav ücreti ödeyecek. Bu miktar, 2016 yılında 165 TL olarak belirlenmişti. Ücretlerin bu kadar artması adayların ,'ne yapalım kredi mi çekelim?' tepkilerine neden oldu.
'SINAV İÇİN TONLARCA PARA ÖDÜYORUZ'
Sınava girecek olan adaylar Change.org isimli sitede imza kampanyası başlatarak, sınav ücretlerine yapılan zamma tepki gösterdi. Bir günde 10 bine yakın kişinin imza attığı kampanyada, “Sınav ücretleri son dönemde yüksek artış gösteriyor ve buna kimse karşı çıkamıyor. Devlete sınav için tonlarca para döküyoruz. Asgari ücret 1.404 lira. Maddi durumu yetersiz olan sınava giremeyecek mi? Artık sınav ücretlerini ödemek için kredi çekmemiz gerekecek. Ücretlerin ödenebilir şekilde olmasını istiyoruz” denildi.