HÜR HABER / HABER MERKEZİ
HAZAL PALAVAR
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Sempozyumu"nda kenevir ile ilgili açıklamada bulunmuştu. Erdoğan, ''Rize'de kenevir vardı. Fakat bize o dost görünen düşmanlar, keneviri söküp aldılar. Biz şimdi keneviri dışarıdan ithal ediyoruz. Gıda ve Tarım Bakanlığımız bir çalışma içerisine giriyor. Bu adımları yeniden atacağız'' şeklinde açıklamasından sonra 'Türkiye'de kenevir neden yasak?' sorusu gündeme oturdu.
Peki kenevir nedir? Kenevirin faydaları nelerdir? Hangi ülkelerde kenevir yetiştirmek yasal? Türkiye'de kenevir yetiştirmek yasal mı? Ülkemizde hangi illerde kenevir yetiştiriliyor? Türkiye'de kenevir yetiştirilir mi? Tüm bunların cevabı için işte haberimiz...
KENEVİR NEDİR?
Kenevir, kendirgillerden (çiçekli bitkiler sınıfından küçük bir bitkiler familyası) anayurdu Orta Asya olan, sıcak ülkelerde yetiştirilen bir tarım bitkisidir. Boyu 3,5 metreye kadar uzayabilen bu bitki, insanlık tarihinin bilinen en eski bitkisel ham madde kaynaklarındandır. Kenevirin etken maddelerinden olan THC yani Tetrahidrokannabinol, halk arasında 'günah bitkisi' olarak da anılır. Fakat kenevir, halk arasında uyuşturucu bir madde olarak söylendiği için çoğu ülkede yetiştirilmesi yasaktır.
KENEVİRİN FAYDALARI NELERDİR?
Sapının liflerinden halat ve çuval gibi kaba örgüler yapabileceğimiz keneverin faydaları saymakla bitmez. Kenevirin AIDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi gibi ışın tedavisi olan uygulamaların etkilerini azalttığını ve radyasyon temizlemede yararlı olduğu tıp çevreleri tarafından onaylanırken aynı zamanda romatizma, kalp, epilepsi, astım, mide, uykusuzluk, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalığın tedavisinde kenevirin etken maddesi olan THC kullanıldığı doktorlar söylüyor.
Havanın bu derece kirlendiği ve ormanların hızlıca tüketildiği bu dönemde, 1 dönümlük kenevir tarlası 25 dönümlük orman kadar oksijen üretebilmektedir. Dünyadaki havanın gittikçe kirlendiğini düşünürsek bu iyi bir özellik. Ayrıca bir dönüm kenevirden 4 dönüm ağaca eş kağıt çıkmaktadır. Öte yandan bir ağacın yetişme süresi 20 ila 25 yıl iken kenevir 4 ayda yetişir. Uygun ortam sağlanırsa yılda 3 kez de yetiştirilebilir. Bunun yanı sıra ağacı 3 kez dönüştürebilirken, kenevir 8 kez dönüştürülebilinir. Böylelikle hem çevre temizliği hem de ekonomik açıdan oldukça faydalı. Aynı zamanda plastik ürünlerinin tamamının, çok daha uygun ve pratik yolla kenevirle de üretilebilir.
Ayakkabı, çuval, çanta, sicim, ip, halat, torba şapka gibi ürünlerin yapımında da kullanılır. Ayrıca ilk kot pantolon kenevirden yapılmış olup, kanvas kelimesi de kenevir ürünlerinin adıdır. Kenevirin aynı zamanda lifleri tekstil sektöründe kullanılırken, çekirdekleri ise kozmetik sektöründe, keneverin sapından da kağıt ve kumaş üretilebilmektedir. Modacılar tarafından, kenevirden üretilen keten, hem hafif hem de terletmediği için çokça tercih edilmektedir.
Kenevir, otomotiv sektöründe bile kullanılamıştır. Otomobil üreticisi Ford Motor Company'nin kurucusu Henry Ford tarafından da kullanılmış ve tamamıyla kenevirle çalışan “Biomasscar” adlı bir araba üretilmiştir.
Kenevirin, içindeki iki yağ asidi doğada başka hiçbir yerde olmamasıyla beraber kolesterol dostudur. Omega 3,6 ve 9 yağlarını taşır. Kenevirin proteini oldukça yüksektir. Ayrıca kenevirle beslenen hayvanların hormon takviyesine ihtiyaçları yoktur.
Kenevir yağı da kadınlarda menopoz dönemlerinde hormonların dengelenmesini sağlar. Bu yağ saç sağlığına iyi geldiği gibi, kilo vermeye yardımcı ve sindirim sistemi rahatlatıcıdır. Yaşlanmayı yavaşlatır ve problemli ciltlere iyi gelir.
Bu kadar faydaları olan keneverin neden sadece uyuşturucu özellikleriyle özdeşleştirildi? Birçok ülkede yasaklandı? İşte cevabı...
KENEVİR NEDEN YASAKLANDI? HANGİ ÜLKELERDE KENEVİR YETİŞTİRMEK YASAL?
Kenevir ilk olarak Amerikan Senatosu'nda 1930'lu yıllarda oy çoğunluyla yasaklandı. Yasaklanmasının temel nedeni, toplumun sağlığı değil siyasal ve maddi çıkarlar yatmaktaydı. Kenevir Hindistan, Uruguay, Ekvador, Hollanda, Kolombiya, ABD, Avustralya, Arjantin, İspanya gibi ülkelerde kenevir yetiştirmek yasal.
Peki ülkemizde kenevir yetiştirmek yasal mı? Türkiye'de kenevir yetiştirilir mi?
Türkiye'de bilinen aksine kenevir yetiştirmek tam anlamıyla yasak sayılmaz. 2016 yılının Ekim ayında çıkan yönetmelikle birlikte, Türkiye'nin 19 ilinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izin alınması şartıyla kenevir üretimine başlamış ve buna göre, Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum,İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu,Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde, yönetmelik çerçevesinde belirlenen hükümlere uymak şartı ile bilimsel araştırma amacıyla kenevir yetiştiriciliği başlandı.
Türkiye'de hemen hemen her bölgede yetiştirilebilen kenevir yetiştirilebilinir. Ülkemizin kenevir yetiştirmek için coğrafi koşulları uygundur.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kenevir ile ilgili açıklamasında, Gıda ve Tarım Bakanlığı ile yeni bir çalışma içerisine girerek, kenevir yetiştiriciliğinin daha derinlemesine başlayacağını ifade etti.