Farsça “nazik”ten Arapça kalıbına göre uydurulmuş daha sonra dilimize nezaket olarak geçmiş bir kelime vardı. Nezaket kelime anlamıyla başkasına karşı ince ve saygılı olmayı ifade eder. Şimdilerde bu kelimenin sadece adını duyar olduk, nezaketin davranışlara yansımasını kaybetmiş durumdayız.
▪
Microsoft'un aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 14 ülkede yaptırdığı bir araştırmaya göre Türk internet kullanıcılarının yüzde 71'i çevrimiçi tehditlere maruz kalıyor.
Hayatın her alanında kavga kültüründen beslenen toplumda şiddet olayları da sanal ve reel ortamda giderek artıyor.
▪
Toplumda nezaket denilince çeşitli çarpıtmalarla kılıbıklık, zayıflık, tavizkarlık yada çıkarsallık olarak yorumlanıyor. Herkes toplumun gidişatından şikayetçi ama aynı toplum kitlesel olarak aynı hataları yapmaya devam ediyor. Oysa nezaket kavramı sadece karşıda ki insana güzel konuşmak yada teşekkür edebilmekten ibaret değildir.
▪
Sosyalleşmenin ve iletişimin önünü açması, onları mümkün kılmasıyla elzem olan nezaket, yeri geldiğinde temelde empati kurmanızı da sağlar.
Nezaketi sadece yabancı kişilere, karşı cinse karşı yada belli durumlarda nazik davranmaya indirgersek toplumdaki kötülükler hep beklenmeyen kişilerden gelecektir. Oysa nezaket insanın çevresindekilere karşı gösterdiği ahlak, adab-ı muaşeret ve nazik davranışlara denir. Nezaket insanların medeni olma durumunu ve toplumun kültür seviyesini gösterir. Toplumda saygı ve sevginin özünü görmek istiyorsak öncelikle nezaket kurallarına bağlı kalmalıyız.
Şartlara göre şekil almayan tamamıyla ince, naif ve nazik bir dünya diliyorum.