Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
Kalın'ın açıklamaları şöyle:
"Vatandaşın bu konuda bilinç sahibi olması önemli. Birçok Avrupa ülkesinde bu tedbirler uygulanıyor. Bu tedbirler sürece göre yeniden ele alınacak. Salgının sürecine göre tedbirler azalabilir, artabilir.
Tedbirlere uymak hasta olmaktan hastanede yatmaktan iyidir. Lütfen tedbirlere uyalım. Sıkı şekilde bu tedbirlere uymamız lazım.
Aşı çalışmalarında da çok aceleci olmamız lazım. İnşallah başarılı neticeler verecek. Aşının salgını tamamen durdurması için zamana ihtiyaç var.
AB perspektifi hala önemli, kaybedilmiş değil. Vatandaşlarımızın demokratik hak ve özgürlüklerini yükseltecek yeni kanunlar yapılacak.
11 Eylül'den sonra ABD'nin aldığı önlemleri hatırlayın. Her demokratik ülkenin gözetmesi gereken denge bu. Özgürlük-güvenlik dengesini sağlamak gerekiyor. Farklı düşünmenin ahlakını koruyarak yapmalıyız.
Alaaddin Çakıcı'nın Kılıçdaroğlu'nu tehdit etmesi
Savcılık soruşturma başlattı. Bir kimsenin başka bir kimseyi böyle tehdit etmesi kabul edilir değil.
ABD'de başkan olarak Biden'ın seçilmesi
Biden yönetimi şekillenmedi, göreceğiz. Türkiye kenara atılabilecek ülke değil. PKK ve FETÖ bizim için ulusal güvenlik meselesidir.
Patriotları almak için ABD ile 6 yıl müzakere ettik. Blöf yaptığımızı sandılar. Ne zaman Ruslarla imza attık, blöf olmadığını anladılar. S-400 ve F-35 sorunu nesnel gerçeklere dayanmıyor.
AB'nin yaptırım tehditleri
Görüş ayrılıkları ABD'nin yanlış tercihleri sonucu bu noktaya geldi. Türkiye gibi ülkeye yaptırım diliyle konuşursanız siz kaybedersiniz.
Türkiye gibi bir ülkeye karşı, Erdoğan gibi lidere karşı bu yaptırım tehdidinin sonuç vermeyeceğini kendileri de biliyorlar.
Yunanistan'la sorun yaşamak istemiyoruz. Oruç Reis'in o bölgedeki çalışmaları bu ay sonuna kadar devam edecek. Çalışmaları bittikten sonra başka bölgede çalışabilir.
Karabağ'da, Libya'da, Suriye'de bulunmamız AB için iyidir.
Ortak çalışma yapabiliriz, ortak arama yapabiliriz. Sorunda diplomasiye alan açan Türkiye oldu. Yaptırımlar daha çok sorun çıkmasına neden olur."