İspanya İş Hukuku'da kişilerin sözleşme yapabilmeleri açısından hak ve fiil ehliyeti konusu arz etmekte olduğundan kişilerin iş sözleşmesini akdettikleri andaki durumları çok önemlidir.
Hukukumuzda kişinin sözleşme yapabilmesi, hukuki işlem gerçekleştirebilmesi için fiil ehliyetine sahip olması gerekmekte olup fiil ehliyeti 4 gruba ayrılmıştır. kişinin sözleşme imzalayacağı sırada mutlaka tam ehliyetli olması gerekmektedir. Tam ehliyetliler 18 yaşını doldurmuş ve herhangi bir kısıtlılığı bulunmayan her türlü hukuki işlemi gerçekleştirmeye haiz kimselerdir. Tam ehliyetsizler; fiil ehliyeti hiçbir şekilde olmayan kişiler olup, akıl hastalığı gibi bir duruma sahip bulunan bir kişinin örnek gösterileceği gibi, bu kişilerin hiçbir şartta yapacakları işlemler geçerli olmayacak ve bu kişiler, tam ehliyetsizlerin yapacakları işlemler baştan itibaren kesin hükümsüz sayılacaktır. Sınırlı ehliyetliler; kendilerine yasal danışman atanan evli kişiler için sözkonusu olmaktadır. Sınırlı ehliyetsizler ise; 18 yaşından küçük ve 16 yaşından büyük çocukları, aslında ayırt etme gücüne sahip olan küçükleri ya da kısıtlılar olarak tabir edilmekte bir kısım işlemleri tek başına yapabileceği gibi, bazı hukuki işlemleri yasal danışmanın veya velinin onayıyla gerçekleştirmektedirler.
Ispanya İş Hukuku'nda, kişinin sözleşme yapabilme durumları kanunda düzenlenmiştir.
İspanya İş Kanunu'nun 7.maddesine göre;Medeni Kanun hükümlerince fiil ehliyeti bulunan(tam ehliyetli), 18 yaşından küçük ama 16 yaşından büyük olmakla birlikte ailesinin - velisinin veya vasisinin iznine tabi bulunmak şartı ile, sözleşme yapabilme ehliyetine haiz sayılacaktır. Yabancıların da sözleşme yapabilme açısından İspanya kanun hükümlerinde yer alan özel düzenlemeleri karşılayan kişilere de sözleşme yapabilme hakkı tanınmıştır.
İspanya İş Hukuku hükümlerinde kişilerin hukuki işlem yapabilme ehliyetleri hukukumuzdaki düzenlemelere benzer şekilde olmakla birlikte, kişinin sözleşmeyi akdettiği tarih yani sözleşmenin kurulma anı önem konusudur. Kişinin sözleşmeyi imzalayacağı tarihte ergin-reşit olması gerektiği, 18 yaşında bulunması gerekeceği, 18 yaşında olmasa bile 16 yaşından büyük olması ve bağımsız yaşaması halinde ebeveyninin veya yasal temsilcisinin izniyle hukuki işlem gerçekleştirebilecek ve sözleşme yapabilme hakkına sahip olabilecektir.