Hür HABER - Türkiye'nin Online Haber Platformu

Hür HABER - Türkiye'nin Online Haber Platformu

Hür Haber, Türkiye ve dünyadan önemli olan Son dakika, Güncel, Teknoloji, Magazin ve Siyaset haberlerini okuyabilirsiniz.

SON DAKİKA
Sol Ok
Sağ Ok
Menü
Ara
Facebook Twitter
ANASAYFAGÜNDEMSİYASETSPOREKONOMİ SEYAHAT TEKNOLOJİ YAZARLAR FOTO VİDEO

İlhami Işık

Ahmet Hakan ve 1 Mayıs

Facebook Twitter Linkedin WhatsApp Tumblr Yazdır Büyüt Küçült
1 Mayıs…

İşçilerin ve emekçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günü…

Ama ne yazık ki diğer günler (anneler-sevgililer-babalar) gibi bir yıllık bir tüketime ve sadece 'karşı olma' kültürüne dönüştürülen bir gün halini alması hepimizi derinden düşündürmelidir.

Bugün sendikacıların 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama ısrarı ve polisin gaz - suyla müdahale etmesi; bunun sonucu olarak, bir günde bile olsa tartışmaların alevlenmesini gördük…

Gerçi kimileri için Gazete ve dergilerin birinci sayfasında 'ne kadar beğendiklerinin' göstergesi olarak adlandırılacak. Fakat bunun üzerine ben de birkaç şey söylemek ve sıralamak istiyorum. Türkiye medyasının önemli kalemlerinden Ahmet Hakan’ın bile bugün yaşananlardan Polis’in tavrını ön plana çıkarması anlaşılabilir bir şey. Ama bu kadar ünlü bir yazarın ne oldu ve niçin 1 Mayıs sadece bir güne dönüştü? Ve 'karşıtlık kültürünün' bu kadar derinleşmesinin nedenini irdelemesi gerekirdi.

Ben irdelemek istiyorum.

1- Sayın Hakan konuya şöyle bakabilmeliydi; Türkiye 1970’lerin köylü ve tarım ağırlıklı bir ülkesi değil. Reel sosyalizmin cazibesinin tetiklemesi ve işsiz kalma korkusunun en düşük seviyede olduğu o dönemlerde hak arayışının sendikalarda kümelenmesi son derece doğaldı. Bugün Sendikacılarımız bunu ne kadar görmektedirler.

2- Türkiye’yi cenderesina almış tahrip etmiş 30 yıllık çatışma süreci sendikaları ne kadar etkisizleştirdi ve Sendikalar bu cendereden kurtulmak için karşı olmak dışında ne yaptılar?

3- Sol ve sosyalist hareketlerin kendilerini hala kurtaramadıkları yıkma kültürü toplumda ne kadar karşılık sahibi?

4- DİSK gibi efsanevi bir örgüt bugün neden Bayburtlular Dayanışma Derneği kadar etki alanına sahip değil?

5-İşçi sınıfını da sendikaları da bu cendereden kurtaracak Barış Sürecinde aktif olarak yer almamalarının nedeni ne olabilir?

6- 1 Mayıs gibi kökü bir mücadele geleneğine dayanan bir günün toplumun genel yaşamındaki yerinin ne olduğu konusunda bir düşünceniz var mı?

7- 1 Mayıs’ı tatil ilan eden son 2 yıldır da Taksim’de kutlanmasına izin veren bir iktidar faşist kimlikli olabilir mi?
8-Böylesine büyük toplumsal gösterilerde çözümü bulmak yerine kendini dayatan örgütlere en gelişmiş Avrupa ülkelerinde bile Polis müdahalesi olmaz mı?

Bu sorular ışığında polisin kullanmış olduğu şiddeti eleştirmek, kabul etmemek, karşı çıkmak anlamlı ve doğrudur. Öte yandan bunun Türkiye’nin yaşadığı evreyi toplumun bu evrede demokrasi adına dönüşümü için böylesine anlamlı bir günde Polis şiddeti ile karşı karşıya kalmamak için gösterilen çabayı görme şansına sahip olmadığımızı öne çıkarmak gerekmiyor mu?

Bugün bunlar yaşanmadan amaç 1 Mayıs’ı kutlamak ise çok daha görkemli kutlama yapabilmeyi, Taksim’de kutlanmak üzere İstanbul’da herhangi bir yerde yapılmasını engelleyenleri eleştirmek, onlara haksızsınız demek bu yaşananlarda sorumluluğunuz daha fazla demek doğru olmaz mı?

Nedense bu cesareti gösteremiyoruz. Yoksa birşeylere karşı olmanın alıcılığı daha fazla mı çekiyor bizi?

Yoksa Polis şiddetine karşı çıkmak bize daha fazla mı kazandırıyor?

Bu soruları da kendimize sormalıyız diye düşünüyorum…

İLHAMİ IŞIK DİĞER YAZILARI
Hurhaber.com'da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hür Haber sorumlu tutulamaz.

ANASAYFA | GÜNÜN HABERLERİ | KÜNYE | REKLAM | RSS