Teknoloji insan gelişimine büyük katkılar sağlamak ile birlikte beraberinde bazı olumsuz etkileşimlerde yaratmaktadır. Günümüz şartlarında teknolojinin hızla ilerlemesi ve genişlemesi neticesinde iletişim teknolojisi önemini iyice pekiştirmekte ve kullanım alanı daha da artırmaktadır.
İletişim iki canlı varlık arasındaki görsel veya duysal olarak aralarında kurdukları bağ olarak açıklanabilir. İletişim olgusu insan varlığı için çok büyük önem arz eden bir duygu ve araçtır.
Daha bir on beş yıl öncesine göre iletişim denince akla mektup, telgraf ve sabit telefonlar akla gelirdi.Ama ilerleyen teknolojimiz ile birlikte şimdi akla cep telefonu,cep mesajı veya internet e-mail ve mesajları akla gelmektedir.Hayatımıza cep telefonlarının ve sanal ortamdaki iletişim yollarının girmesi ile birlikte özellikle son birkaç yılda iletişim kirliliği sözü de hayatımıza girmiş oldu.
Bizler hayatımızı kolaylaştıran ve günümüz teknolojisine uygun olarak hızla çoğalan iletişim yollarının gerçekten yerinde ve kararında kullanabiliyor muyuz?Maalesef iletişim araç ve yollarını verimli ve kararında kullanamıyoruz.Gün geçtikçe de bu iletişim kirliği dediğimiz olaylar çığırından çıkacak gibi bir yol izlemektedir.
Daha düne kadar her gün geçtiğimiz yol üzerinde olan mahalle bakkalımızdan tutunda okul arkadaşlarımıza kadar geniş bir yelpazeyi oluşturan tanıdığımız ve her gün sabahları bir günaydın yada akşamları bir iyi akşamlar dileyip hatırlarının sorduğumuz insanları artık görmüyor onlara e-mail veya kısa mesaj yolları ile hal hatır sorar duruma geldik.
Bayramlarda ve insanların özel günlerinde birbirlerine yazmış oldukları mektup ve tebrik kartlarını artık kullanmıyor bir cep telefonu ile kısa bir mesaj yazarak yada internet üzerinde bir e-mail göndererek kutlama yollarına başvuruyoruz. Geçmiş yıllarda bir bayram gelmeden önce insanlarımız bir birlerine göndermek için beş on tebrik arktı almak için kırtasiyeleri gezer en güzelini bulur eve getirir ve özenle tebrik yazılarını yazarak mektup zarflarına koyar ve postanelerin yolunu tutar orada da pul alıp yapıştırarak birbirlerine gönderirlerdi.Tüm dost ve akrabalarda bekledikleri bu kart ve mektupların yolunu gözlerdi.Bu saydığım işler her bayramlarda ve özel günlerde yapılır hem mahalle esnafları ile görüşülür hem de tanıdıklarımıza,yakınlarımıza ve dostlarımıza verdiğimiz değerleri ortaya koyardı.
Günümüz teknolojik iletişim yollarının kullanmak elbette gerekir ve bu yolları öğrenmemiz gerekir.Fakata günümüz teknolojisinin bize getirmiş olduğu rahatlık ve hızı kötü kullanmamalıyız.Şöyle ki gerek cep telefonlarımızı gerekse diğer iletişim araçlarımızı (bilgisayar, tv, tablet ,...) gerektiği kadar ve gerektiği zamanlar kullanmalıyız.Yoksa şimdilik bayramlarda ve ulusal özel günlerimizde aşırı yoğunluktan dolayı telefonlarımızdan duyduğumuz ‘‘Sayın Abonemiz aşırı Yoğunluktan Dolayı Şu An Hizmet Veremiyoruz,Daha Sonra Tekrar Deneyiniz'' anonsunu duyabilir yada aradığınız web sayfasına yoğunluktan dolayı ulaşılamıyor ekranı karşımıza gelebilir daha da önemlisi çok acil bir durumda(hastalık,kaza,yangın, v.b.) ihtiyacımız olan iletişim araçlarını kullanamayabiliriz.
Teknolojik gelişimin adeta baş döndürücü bir hızla ilerlediği günümüzde insanın var oluş doğasında olan gerçek iletişim kanalları olan duygu ve gönül birlikteliğini kaybetmemek adına çocuklarımızı teknolojinin doğru kullanımını ve sınırlarını öğretmeliyiz.
Önümüzdeki yıllarda iletişim araçlarını daha verimli, yerinde ve özenli kullanabilmek ve iletişim kirliliğine karşı çıkmak adına hepimiz üzerimize düşeni yapmalı ve çocuklarımızı, kardeşlerimizi ve çevremizdeki tüm insanları bu konuda bilinçlendirmeliyiz.
Şevket GÖLÜK